Forstå PSO-afgiften på fem minutter: Hvorfor betaler du for vindmøller?

Afskaffelsen af PSO-afgiften, som forbrugere og virksomheder betaler via elregningen, har nu fået regeringen til at skrotte en række havvindmølleprojekter.

De kystnære havvindmølleprojekter, som var en del af Energiaftalen fra 2012, bliver ikke til noget. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Regeringen har her til formiddag meddelt, at en række havvindmølleprojekter, der ellers var en del af Energiaftalen fra 2012, bliver skrottet. Årsagen er, at den såkaldte PSO-afgift, der skal sikre den grønne omstilling og som forbrugere betaler via elregningen, skal afvikles.

Og den er blevet væsentligt højere end forventet.

EU-kommissionen har underkendt PSO-afgiften, og inden 1. januar 2017 skal den være erstattet. De mange milliarder, ordningen hvert år indbringer skal altså findes et andet sted.

Men hvordan hænger den forkætrede PSO-afgift egentlig sammen?

  • PSO (Public Service Obligation)-afgiften opkræves via elregningen og går til at sikre miljøvenlig elproduktion. Pengene går blandt andet til opførsel af f.eks. vindmøller.

  • PSO-afgiften blev indført af Folketinget i 1998 og for at fremme grøn energi garanteres en fast høj pris på el fra vindmøller. Så når markedsprisen på el er lav - ligesom nu - og vindmølleindustrien derfor må sælge for en lav pris, stiger PSO-afgiften, fordi vindmølleindustrien skal kompenseres.

  • Afgiften afsættes fire gange om året af energinet.dk og er i andet kvartal af 2016 på 24,7 øre/kWh.

  • I den seneste fremskrivning fra Energistyrelsen fra maj forventes udgifterne til PSO-ordningen at koste cirka syv milliarder om året i perioden 2017-2025.

  • Ved at droppe opstillingen af kystnære havvindmøller regner man med at kunne spare staten for otte milliarder kroner frem mod 2035.

Klima - og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) afviser, at der er tale om et brud på Energiaftalen fra 2012.

- Vi løber ikke fra nogen aftale. Den har handlet om nogle elementer, vi gerne ville sætte i gang, men der er også en økonomi, der følger med. Og økonomien i aftalen er skredet, derfor må de partier, der står bag den aftale også tage et ansvar nu, siger han.