Forstå sagen her: Danske Bank beskyldes for hvidvask i milliardklassen

​Regimet i Aserbajdsjan har i flere år sendt milliarder gennem Danske Bank gennem snedige selskabskonstruktioner.

Styret i Aserbajdsjan, her med præsident Ilham Aliyev, har ifølge dokumenter hvidvasket omkring 18 milliarder kroner gennem Danske Banks estiske afdeling. (Foto: DAVID MDZINARISHVILI © Scanpix)

Mere end 16.000 banktransaktioner og yderligere 1.000 sider materiale.

Det har en gruppe af journalister fra Berlingske pløjet igennem for at kunne afsløre, at regimet i Aserbajdsjan gennem flere år har sendt mange milliarder kroner igennem den estiske afdeling af Danske Bank. Milliarder, der efterfølgende er endt i lommerne på europæiske politikere, mediefolk, embedsmænd og folk fra kultureliten.

Det er anden gang inden for et halvt år, at Danmarks største bank kommer i søgelyset for beskyldninger om hvidvaskning i milliardklassen. I marts kunne samme avis afsløre, at et international kriminelt netværk fra 2011 til 2014 skjulte milliarder af kroner fra illegale aktiviteter via konti i en række ­store, internationale banker – herunder Nordea Bank Danmark og Danske Banks estiske filial.

- Hele den nye sag er en udløber fra foråret, som også handlede om nogle hvidvaskregler, som var blevet brudt i Danske Bank, siger Michael Lund fra Berlingske, der er en af journalisterne bag de nye afsløringer.

Havde tråde til regimet i Aserbajdsjan

Journalisterne fik adgang til fire konti i Danske Bank, hvor der fra 2012 til 2014 er rullet 18 milliarder kroner igennem. De har herefter - i samarbejdet med den internationale journalistorganisation OCCRP - afdækket, hvorfra pengene er kommet, og hvor de efterfølgende er røget ind.

- Da vi analyserede det her materiale kunne vi se, at der var pengestrømme, som endte nogle helt andre steder, end banken havde regnet med i forhold til de oplysninger, man havde om de her selskaber, siger Michael Lund.

Det fremgik blandt andet, at store beløb var blevet overført fra styret i Aserbajdsjan heriblandt fra landets Forsvarsministerium til konti i Danske Bank. Ligeledes havde samtlige af de fire konti adresse i Aserbajdsjans hovedstad Baku, selv om de allerede var registrerede i Storbritannien.

- Bankens dokumenter viste, at pengene på de her konti kom ind fra ministerier i Aserbajdsjan, russiske våbenproducenter og skattelyselskaber uden reelle ejere, siger Berlingskes journalist.

Berlingske undersøgte også, hvor pengene røg hen efter at være sat ind på konti i Danske Bank. Hermed kunne de fortælle, at store summer var endt hos fremtrædende udlændinge, der alle taler positivt om Aserbajdsjan. Flere af pengene var dog også endt hos selskaber i skattely, hvor ejerforholdene ikke er tilgængelige.

Og så viste journalisterne på Berlingske, at der var noget, som ikke helt fint i kanten.

- Det tog heller ikke de eksperter i hvidvask, som vi har talt med, mange minutter at konstatere, at hvidvaskreglerne var groft brudt, siger Michael Lund fra Berlingske.

Foregik hvidvaskningen med åbne øjne?

Danmarks største bank har ikke ønsket at stille op til et interview med DR Nyheder. I stedet har de sendt skriftlige citater fra chefjurist Flemming Pristed, hvor de erkender at have begået fejl.

Men selv om Danske Bank erkender, at de har begået fejl, så er der stadig flere ubesvarede spørgsmål i sagen, mener Michael Lund, journalist på Berlingske.

- Det spørgsmål, som står tilbage, er selvfølgelig, hvordan man kunne undgå at opdage så store pengestrømme. De her pengestrømme er så store, at de rent faktisk kan aflæses i nationalbankregnskabet fra Estland. Så har der siddet nogen i banken,som har kendt til det, eller har man bare været sjusket?