Forstå sagen om de muslimske friskoler: Jihadmateriale, sharia-imam og kønsopdelt undervisning

I alt ni muslimske friskoler er under tilsyn fra staten - nu strammer Folketinget grebet yderligere.

Den muslimske friskole Nord-Vest Privatskole i København måtte i september dreje nøglen om, efter at de fik frataget millionstøtte fra staten. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det skal være slut med friskoler, der ikke underviser deres elever i danske værdier og demokratisk dannelse. Og så skal det være slut med skoler, hvor udefrakommende investorer har indflydelse på undervisningen, og hvor lærere og bestyrelsesmedlemmer har en antidemokratisk tankegang.

Det er et par af hovedbudskaberne i en ny bred aftale i Folketinget, der strammer reglerne for at etablere og drive en friskole.

Regelstramningerne kommer efter flere sager de seneste år, hvor muslimske friskoler er blevet sat under tilsyn af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Ud af de i alt 13 skoler, der er under tilsyn og som risikerer at miste deres tilskud fra staten, er ni af dem muslimske friskoler.

- Vi skal kunne slå ned der, hvor skoler ikke overholder det, der hedder frihed- og folkestyrekravet, og som ikke leverer skole på et demokratisk grundlag og dermed ikke er berettiget til at modtage skattekroner, sagde undervisningsminister Merete Riisager (LA) i går.

Men hvad er det egentlig, der er foregået på de implicerede muslimske friskoler, der har ført til, at Folketinget nu strammer grebet?

Herunder følger et overblik over de mest omtalte sager.

Skole havde undervisningsmateriale om jihad

Nord-Vest Privatskole måtte i slutningen af september dreje nøglen om, efter at det statslige tilsyn med de frie og private skoler smækkede kassen i. Skolen havde været under skærpet tilsyn, efter at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i juni havde fundet undervisningsmateriale på arabisk, der blandt andet bruger begreber som "jihad" (hellig krig).

Styrelsens tilsyn kom, efter at Berlingske kunne fortælle, at en svensk investor med direkte forbindelse til en verdensomspændende shiamuslimsk organisation købte Nord-Vest Privatskoles bygninger.

Det skete til trods for, at skolens tilsynsførende havde advaret om, at den nye investor ville komme til at påvirke skolens pædagogiske linje.

I september afgjorde styrelsen så, at Nord-Vest Privatskole ikke kunne nå at rette 'alvorlige mangler' inden for en overskuelig fremtid, hvorfor de valgte at fratage dem støtten, der i 2016 udgjorde mere end 11 millioner kroner. Dagen efter meldte skolen, at den drejede nøglen om.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) fortalte i går om baggrunden for den nye aftale:

Omstridt imam underviste på friskole

Sidste år kunne TV2-programmet 'Moskeerne bag Sløret' via skjulte optagelser fortælle om imamen Radwan Mansour, der var en del af et shariaråd i Fredens Moské, der besluttede om muslimske par kan blive islamisk skilt.

Imamen var dog også underviser på den muslimske friskole Lykkeskolen ligeledes i Aarhus, som også er en af de muslimske friskoler, der er under skærpet tilsyn, skriver flere medier.

Angiveligt blev skolen sat under skærpet tilsyn i juni, hvor Lykkeskolen lagde en længere udtalelse ud på sin hjemmeside, hvor de afviste alle anklager.

- Vi vil derfor også afvise, at der et sted på skolen skulle være et "religiøst mørkerum", hvor der kan ske en for os skjult indoktrinering mod demokratiske værdier. Enhver, som har rettet elevstile gennem mange år vil vide, at den slags aldrig vil kunne lade sig gøre, lød det blandt andet, hvor de også langede ud efter de danske politikere.

- Så til alle jer politikere, som har fordomme mod vores skole: Kom dog ud og besøg os! Kom ud i den virkelighed, som vi andre befinder os i. Hvordan kan der ellers blive en dialog? Det er jo umuligt, hvis vi ikke taler sammen, skrev de.

Skolen har stadig sit statstilskud og eksisterer stadig som friskole.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Lykkeskolen til de nye stramninger. De er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Iqra Privatskole i København blev i august sat under skærpet tilsyn. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Kun drenge deltog i den mundtlige undervisning

En af de seneste muslimske friskoler, der er blevet sat under skærpet tilsyn er Iqra Privatskole i København. 22. august udførte Styrelsen for Undervisning og Kvalitet et tilsyn, der ifølge BT gav flere problematiske observationer omkring ligestilling mellem kønnene.

I alle klasser mellem 5. og 9. klassetrin sad eleverne opdelt i piger og drenge, og i en enkelt klasse var det udelukkende drenge, som var en del af den mundtlige undervisning-

Iqra Privatskole var også i vælten i februar 2016, da en skolepsykolog ansat på skolen i et interview med Radio 24/7 sagde, at hun fraråder piger på skolen at have kærester, og at dette skete med afsæt i Koranen

Skolen har ikke ønsket at kommentere de nye stramninger over for DR Nyheder.

HVAD ER EN FRI GRUNDSKOLE?

  • Forældre kan vælge en fri grundskole til deres barn, hvis de ikke ønsker at sende barnet i folkeskolen.

  • Frie grundskoler kan inden for rammerne af friskoleloven give undervisning, der stemmer med skolernes egen overbevisning.

  • Nogle af skolerne bygger på et religiøst livssyn, andre på en bestemt pædagogik.

  • Undervisningen skal stå mål det, der almindeligvis kræves i folkeskolen, og forberede eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre.

  • I skoleåret 2015/2016 gik knap 115.300 elever i Danmark på en fri grundskole.

  • Det svarer til, at godt 16 procent af landets grundskoleelever sidste år gik på en fri grundskole.

  • Kilde: Undervisningsministeriet

Facebook
Twitter