Forsvarer: Borgmester Ninna Hedeager har orkestreret anmeldelsen af voldtægt

Anklager kræver 1 år og 3 måneders ubetinget fængsel, hvis 30-årig kendes skyldig i voldtægt.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er ifølge tiltalen blevet blufærdighedskrænket. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

I dag fik offentligheden et lille indblik i, hvordan en kvinde oplevede, hvad der skete hjemme hos hendes veninde - borgmester Ninna Hedeager Olsens (EL) - tilbage i marts.

Det, der skete den nat, har ført til, at en 30-årig mand er tiltalt for at have voldtaget hende.

Da kvinden blev afhørt bag lukkede døre i retten i slutningen af august, fortalte hun, at hun havde fået en del øl den aften. Hun var træt, da fire personer havde lagt sig i borgmesterens seng og var faldet i søvn.

Hun vågnede ved, at den 30-årige mand ”havde sine hænder over det hele”, refererede specialanklager Sonja Hedegaard i dag.

Kvinden havde været omtåget, fortalte anklageren og tilføjede, at hun gerne ville sige fra, men hun kunne ikke. Kvinden var ”frosset”, og hendes krop kunne ikke reagere. Hun var ikke i stand til at modsætte sig, fortalte anklageren:

- Efter min opfattelse er hun dybt traumatiseret, efter det der skete.

Anklageren mener derfor, at den 30-årige mand skal idømmes 1 år og 3 måneders fængsel, hvis retten senere i dag finder, at han er skyldig.

Anklager: Var ikke i stand til at modsætte sig

Sagen kom frem, da borgmesteren i april på Facebook meddelte, at hun trak stikket i en kortere periode på grund af sagen. I månederne efter blev den 30-årig mand tiltalt for at have voldtaget en kvinde, som er veninde til borgmesteren, ligesom han er tiltalt for at have blufærdighedskrænket Ninna Hedeager Olsen på samme tid.

Episoden var sket efter en fest i borgmesterens lejlighed i slutningen af marts. Her havde fire personer lagt sig til at sove sammen i borgmesterens dobbeltseng - heriblandt den tiltalte mand, borgmesteren og den forurettede kvinde.

Ved det første retsmøde i slutningen af august forklarede den 30-årige, at selv om der ikke var en egentlig samtale, så havde det forhenværende medlem af Enhedslistens lokalafdeling i København en klar opfattelse af, at en kvinde gerne ville have sex med ham.

Han vidste godt, at kvinden mest var til kvinder. Omvendt havde de to kysset tidligere på aftenen.

Den forklaring køber specialanklager Sonja Hedegaard ikke. Hun mener, at den 30-årige har udnyttet, at kvinden var i en tilstand, hvor hun ikke var i stand til at modsætte sig hans tilnærmelser, fordi hun var beruset og havde sovet.

- Selv om kvinden vågnede undervejs, så kan man ikke forvente af kvinden, at hun skulle have reageret og sagt fra, argumenterede Sonja Hedegaard.

Har mistet sit job

Den 30-åriges forsvarer, Hannah Krog, havde en noget anden udlægning af, hvad der skete den nat.

Under hendes timelange procedure sidder den 30-årige iført lys skjorte med opsmøgede skjorteærmer og håret sat op i en knold og lytter til advokaten. Inden proceduren har han fortalt, at han har mistet sit job på grund af sagen.

- X ( den tiltalte er beskyttet af navneforbud, red) har på intet tidspunkt haft forsæt til at ville overrumple en sovende kvinde. Han har følt, at hun var vågen, og at det var frivilligt.

Forsvareren mener, at hele sagen er orkestreret af teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen.

Hannah Krog gik så langt i sin procedure som til at sige, at hun mener, borgmesterens forklaring i retten tilbage i august var en efterrationalisering af det, der skete.

- Det er Ninna, der definerer, at der er tale om en voldtægt efter at have tænkt over det i flere dage. Det kommer hverken fra veninden eller fra den 30-årige. Han får først flere dage senere at vide af Ninna, at han har fejlbedømt situationen og er skyld i, at en kvinde er ulykkelig. Det er også Ninna, der tager initiativ til, at sagen bliver anmeldt. Ingen af de andre har haft det ønske, sagde forsvareren og fortsatte:

- Hans perspektiv er helt uden betydning. Han bliver ulykkelig over, at han har gjort kvinden ked af det. Derfor lader han sig overtale til at gå til politiet.

Forsvarer: Sagen er politisk

Han havde indtil da betragtet situationen som akavet. Særligt fordi han havde haft samleje i sin elskerindes seng med en anden kvinde.

Forsvareren mener i det hele taget, at sagen er politisk, fordi Enhedslisten betragter sex uden samtykke som voldtægt.

- Sagen er et produkt af det system, han er en del af. Han tror, retstilstanden er, som han gerne vil have, at den er, ikke som den reelt er. Det er en politisk sag. Det er vigtigt at få frem for at forstå sagen.

Forsvarsadvokaten mener også, det er problematisk, at der går hele ni dage fra episoden, til kvinden selv tager kontakt til politiet.

Da borgmesteren, kvinden og andre veninder i den mellemliggende periode har været i massiv kontakt, er der en risiko for, at de har samstemt og forurenet deres forklaringer i forhold til, hvad der egentlig skete, siger hun.

I sin procedure mener hun ikke, at der er ført bevis for, at kvinden var ude af stand til at modsætte sig.

- Her lå man blandt venner i en seng med en mand, som man har kysset med tidligere på aftenen. X (kvinden, red) siger faktisk også, at hun reagerer – hun lavede knibeøvelser. Hendes krop var altså ikke fastlåst. Hun kunne have strukket kroppen ud eller taget fat i Ninna, argumenterede Hannah Krog.

Der falder dom senere i dag.

Facebook
Twitter