Forsvarer: Britta Nielsen vil til Danmark hurtigst muligt

Hun vil gerne svare på politiets spørgsmål, siger Nima Nabipour.

Forsvarsadvokat Nima Nabipour vil ikke oplyse, hvordan hans klient forholder til svindelsigtelserne.(Foto: DR)

Den svindelsigtede Britta Nielsen, der tidligt i morges blev anholdt i en lejlighed i Sydafrika, vil ikke modsætte sig udlevering til Danmark.

Det fortæller hendes danske forsvarsadvokat, Nima Nabipour, der fortæller, at anholdelsen foregik stille og roligt.

- Min klient og jeg har været i dialog med politiet og anklagemyndigheden de seneste dage, fordi vi gerne vil have hende til Danmark, så hun kunne medvirke til sagens efterforskning og bistå politiet i de spørgsmål, de har. Min klient vil hurtigst muligt til Danmark, siger forsvarsadvokaten.

Sydafrikansk politi slog til i morges klokken 05.30 i en lejlighed i Johannesburg, hvor de anholdt 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen.

Hun er mistænkt for at have svindlet i sit job i Socialstyrelsen for i alt cirka 111 millioner kroner mellem 2002 og 2018. Hun sættes yderligere i forbindelse med mistænkelige overførsler allerede i 1997, hvilket nu er en del af efterforskningen.

Nima Nabipour ønsker ikke at oplyse, hvordan hans klient forholder til svindelsigtelserne.

- Det vil vi drøfte med dansk politi, når hun er tilbage i Danmark, siger han.

Hvorfor er det vigtigt for hende at komme til Danmark?

- Det er her, straffesagen kører, så vi synes, at det er meget nærliggende, at hun kommer til Danmark og i fællesskab med mig tale med politiet om de spørgsmål, de har, siger forsvarsadvokaten, der ikke ønsker at spå om, hvor lang tid der går, før Britta Nielsen er tilbage i Danmark.

Et målrettet samarbejde

Søik, i daglig tale Bagmandspolitiet, oplyste i morges, at man anser anholdelsen som et gennembrud i sagen.

- Det er resultatet af et målrettet internationalt samarbejde mellem Søik og en række internationale myndigheder. Der er nu håb for, at vi kan få en endelig opklaring - og få svar på, hvor resten af de forsvundne millioner er, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis, der fortæller, at anholdelsen skete på netop baggrund fra oplysninger fra Søik.

Der vil nu blive sendt en officiel udleveringsanmodning til Sydafrika med henblik på at få den 64-årige strafforfulgt i Danmark.

- Nu beder vi de sydafrikanske myndigheder tage stilling til, om der kan ske udlevering til Danmark. Vi vurderer, at mulighederne er gode, men beslutningen træffes alene i Sydafrika, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis.

Hun er den anden person, som er anholdt i sagen. I sidste uge anholdt politiet en mand i Sydafrika, der er sigtet for hæleri. Han blev anholdt, da han forsøgte at rejse ud af landet.

Her er man også gået i gang med en proces med henblik på at få ham udleveret.

SAGEN KORT

  • Svindelmistanken mod den 64-årige kontorfuldmægtige Anna Britta Troelsgaard Nielsen opstod i august, efter der blev fundet uregelmæssigheder i Socialstyrelsens udbetaling af tilskudsmidler til en kommune.

  • I over 40 år arbejdede hun i Socialstyrelsen, hvor hun var en "betroet" medarbejder.

  • Hun er mistænkt for at have misbrugt sin stilling i tilskudsforvaltningen til at trække 111 millioner kroner ud til sine egne lommer.

  • I alt skal hun have lavet 274 uretmæssige overførsler fra 2002 til i år.

  • Nu har bagmandspolitiet fundet mistænkelige overførsler helt tilbage fra 1997, hvorfor svindelbeløbet forventes at blive større.

  • Advarslen til bagmandspolitiet fra 2012 om mistænkelige kontooverførsler til hende drejer sig om i alt fem millioner kroner, som blev overført til den hendes privatkonto og en erhvervskonto til et stutteri, som den 64-årige er indehaver af.

  • Hun er efterlyst internationalt og er varetægtsfængslet in absentia. Det menes, at hun befinder sig i udlandet.

  • To personer med tilknytning til hende er sigtet for hæleri.

FacebookTwitter