Forsvarer efter forvaringdom: Er en politibetjents liv mere værd end en rådhusbetjents?

Den 27-årige, der er kendt skyldig i drabet på en politimand sidste år, anker dommen.

Den 27-årige Mikkel Starsø Renard skød politimanden Jesper Jul i hovedet den 6. december sidste år, da betjenten stod ved sin patruljevogn foran Albertslund Politigård. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

- Det var ikke det, vi havde håbet på.

Sådan lyder det fra forsvarer Ulrik Sjølin Petersen, efter at den 27-årige mand, der er kendt skyldig i drabet på politibetjenten Jesper Jul, er blevet dømt til forvaring af retten i Glostrup.

Forvaringsdommen betyder, at den 27-årige mand skal afsone sin straf i fængsel på ubestemt tid. Normalstraffen for et drab er 12 år, men anklagemyndigheden krævede en fængselsstraf på 16 år, subsidiært forvaring, på grund af sagens grovhed.

Særlig beskyttelse

Dommen blev begrundet med, at folk i offentlig tjeneste skal have særlig beskyttelse.

- Særligt henset til retslægerådets anbefaling og den dømtes fuldstændig vanvittige handling. Vi mener, det er sikrere, at han kommer i forvaring, siger retsformand Trine Eriksen.

Men retslægerådets anbefaling giver forsvareren for den 27-årige ikke meget for.

- Man kan sige en ting om Retslægerådet, og det er, at de aldrig har mødt min klient. Det er noget, der er foregået på papiret, så derfor kan man godt undre sig lidt over det her forløb, siger Ulrik Sjølin Petersen og fortsætter:

- Der er stor forskel på at få en tidsbestemt og en utidsbestemt straf. Og jeg må ærligt indrømme, at jeg kan ikke følge rettens synspunkt om, at en politimands liv skal være mere værd, end for eksempel den dom, jeg havde med, hvor det gik udover en rådhusbetjent.

- Der er tale om en likvidering

Den 27-årige Mikkel Starsø Renard skød politimanden Jesper Jul i hovedet den 6. december sidste år, da betjenten stod ved sin patruljevogn foran Albertslund Politigård. Dagen efter døde Jesper Jul på Rigshospitalet.

Mikkel Starsø Renard blev anholdt, 40 minutter efter han havde skudt betjenten.

Efterfølgende er det kommet frem, at Mikkel Starsø Renard trænede intensivt i en skydeklub og så tv-programmer om politidrab. Motivet bag drabet var, at den dømte i flere år har haft et generelt had mod politiet.

Og det er blandt andet træningen op til drabet, der gør sagen så grov, at en forvaringsdom er nødvendig, mener anklager Dorthe Vejsing.

- Når man har set videoen (af drabet, red.), så kan man se, at der er tale om en likvidering. Det er et overlagt mord. Det er planlagt. Ikke bare fysisk, hvor han har gået til træning i skydeklubben og intensiveret træningen. Han har også søgt på nettet for at motivere sig selv til at begå det her meget modbydelige drab.

- Hele meningsløsheden i det og ikke mindst det, at det er en politimand, som er en meget, meget udsat gruppe, er med til at vise alvoren i netop den her sag, siger Dorthe Vejsing.

Anker dommen

Mikkel Starsø Renard erkendte sig tidligere på ugen skyldig i grov vold med døden til følge. Han erkendte også at have stjålet gerningsvåbnet fra Rødovre Skytteforening i Brøndby, ligesom han erklærede sig skyldig i at være i ulovlig besiddelse af våben.

Samtidig nægtede han sig fortsat skyldig i manddrab. Da forsvaren spurgte, hvad der skete, da han gik mod politistationen i Albertslund den dag i december sidste år, svarede han, at han var træt og frustreret, og at han ville konfrontere politiet.

Men det var ikke meningen, at nogen skulle dø, forklarede den 27-årige, og uddybede, at han vidste, at politibetjentene bar skudsikker vest.

Derfor bliver dommen også anket, og dommen bliver sendt til landsretten.

- Som han selv har forklaret, så var det ikke det, han ønskede. Altså at der var en politimand, der skulle dø. Så selvfølgelig vil han have prøvet sin sag ved en højere instans, siger forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen.

FacebookTwitter