Forsvarer i Kundby-sagen: Jeg 'nurser' min klient ekstra meget

En 16-årig pige har nu siddet varetægtsfængslet i mere end otte måneder.

(Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvad gør man som forsvarer i en usædvanlig sag, hvor en 16-årig pige er mistænkt for at ville bombesprænge to skoler?

Man planlægger ekstra besøg og forsøger at passe på hende.

Det siger forsvarer Mette Grith Stage efter mandagens retsmøde, hvor byretten i Holbæk ved endnu en fristforlængelse besluttede at forlænge varetægtsfængslingen af den 16-årige pige.

- Der er et meget stort hensyn til sådan en pige på kun 16 år. Derfor presser jeg på for at sikre, at efterforskningen kører så hurtigt, som den kan. Jeg prøver også at nurse min klient lidt ekstra, netop fordi hun er så ung; give hende lidt flere besøg, end jeg måske behøver hos en 28-årig mand. Jeg prøver at tilgodese hendes interesse mest muligt. Selvfølgelig er det hårdt for hende, men det er også en alvorlig sag, siger Mette Grith Stage

Den 16-årige pige blev anholdt i januar i år og politiet mener, at pigen fra Kundby på Vestsjælland har anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Derudover er hun sigtet for at planlægge en prøvesprængning samt at forberede et terrorangreb mod den jødiske privatskole Carolineskolen i København. Angrebet mislykkedes, fordi hun blev anholdt.

- Også når man kun er 16 år, er det hårdt og indgribende at sidde varetægtsfængslet i så lang tid. Det er nogle alvorlige sigtelser og en kompliceret efterforskning - det er baggrunden for, at vi ikke har et anklageskrift eller en dato for en retssag, siger Mette Grith Stage.

Mere end otte måneder

Ifølge retsplejeloven skal der helt særlige omstændigheder til, hvis en person under 18 år skal sidde varetægtsfængslet mere end otte måneder.

Derfor var der på dagens retsmøde sat ekstra tid af til en status i sagen - en status, der foregik bag lukkede døre. Herefter meddelte dommer Anette Rahr Codam, at den 16-årige pige skal forblive varetægtsfængslet frem til den 12.oktober. En beslutning, som forsvareren og den sigtede pige valgte ikke at kære til landsretten.

- Det gør vi ikke i erkendelse af de alvorlige sigtelser, og at en langstrakt efterforskning tager sin tid. Selv om min klient er ked af at sidde i varetægtsfængsel, har vi forståelse for, at det tager sin tid, siger Mette Grith Stage.

Også en 24-årig syrienskriger sidder fængslet i sagen. Han mistænkes blandt andet for at have hjulpet hende med at anskaffe bombemanualer.

Anklager Lasse Biehl siger, at der stadig er fuld gang i efterforskningen.

- Vi har afhørt flere hundrede vidner. Jeg forventer, at vi efterforsker et par måneder endnu. Der er en række politifolk, der har siddet og arbejdet med den her sag dag ud og dag ind i otte måneder. Det siger sig selv, at det er en kæmpe sag, siger Lasse Biehl.