Forsvarer i Moffe-sag kræver frifindelse for narkokriminalitet

De tiltalte fortjener en medalje - ikke en straf, siger de tiltaltes advokater. 

- Mest af alt er Claus ‘Moffe’ Nielsen skyldig i at have hjulpet syge mennesker med at lindre deres smerter, sagde forsvarer Erbil Kaya i sin procedure.

Forsvarerne i cannabissagen fra Holbæk mener ikke, at sagen overhovedet burde være endt som en straffesag.

For den bestemmelse i straffelovens paragraf 191, som Claus ‘Moffe’ Nielsen, hans kone og tre hjælpere er tiltalt efter, er slet ikke beregnet til dem.

Lovgiverne har ikke ment, at salg af medicinsk cannabis skulle straffes på lige fod med kyniske narkokriminelle, der videresælger euforiserende stoffet som narko og hash.

Sådan lød det samstemmende fra sagens fem forsvarere.

Forsvarer: Skyldig i at hjælpe andre

Anklagemyndigheden har da også erkendt, at cannabisolien og chokoladeknapperne, der er solgt via Claus ‘Moffe’ Nielsens hjemmeside, skal vurderes som et lægemiddel, mener forsvarene.

Anklagemyndigheden har nemlig både tiltalt de fem tiltalte for overtrædelse af den strenge straffelovsbestemmelse i paragraf 191 om videresalg af euforiserende stoffer og for at have overtrådt lægemiddelloven.

Til gengæld erkender Claus ‘Moffe’ Nielsen sig skyldig i at have solgt et lægemiddel uden de nødvendige godkendelser, sagde hans forsvarer, advokat Erbil Kaya.

En forbrydelse, som ifølge advokaten maksimalt kan udløse en betinget straf. Anklageren krævede tidligere på dagen den hovedtiltalte idømt tre års fængsel.

- Mest af alt er Claus ‘Moffe’ Nielsen skyldig i at have hjulpet syge mennesker med at lindre deres smerter. Ingen har købt midlet for at blive skæve. Den almindelige narkohandler lever skjult, Claus ‘Moffe’ Nielsen har været helt åben, sagde Erbil Kaya.

Claus *Moffe* Nielsen har fortalt om sin produktion af cannabisolie i DR-dokumentaren "Cannabismanden fra Holbæk".

Køberne går indtil videre fri

Hvis anklagemyndigheden reelt mener, sagen hører under straffelovens paragraf 191, burde køberne af den medicinske cannabis også tiltales og straffes, fortsatte Erbil Kaya sin procedure.

De er indtil videre ikke blevet sigtet, men har tværtimod åbent givet forklaring i retten. Blandt køberne er formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund.

Sagens øvrige fire forsvarere i sagen argumenterede også for, at deres klienter ikke kan dømmes efter den hårde narkobestemmelse i straffeloven.

- Hensigten har været uegennyttig. De har villet hjælpe syge mennesker. Bestemmelsen i straffeloven er tiltænkt den kyniske narkobagmand, sagde advokat Jane Ranum, der er forsvarer for Claus ‘Moffe’ Nielsens kone.

Til sidst tog Claus 'Moffe' Nielsen ordet:

- Høje ret. Jeg vil gerne takke dommere og domsmænd for at interessere sig for sagen og stille gode spørgsmål. Jeg håber, retten tager hensyn til de bagtanker, jeg har haft. Hvis retten mener, jeg skal straffes for at hjælpe syge, så håber jeg, I vil tage hensyn til det. Jeg har måske gjort noget ulovligt, men ikke noget forkert.

Dommen falder den 23. november klokken 13.

FAKTA OM SAGEN

  • 46-årige Claus ”Moffe” Nielsen, hans hustru og tre andre er tiltalt for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer og straffelovens §191, der giver op til ti års fængsel til folk, som overdrager euforiserende stoffer til mange personer eller mod betaling.

  • Ifølge anklageren har de indkøbt 92 kilo marihuana. Det er blevet brugt til at producere 6,7 liter råolie og 52.000 chokoladeknapper med stoffet thc, der er det aktive stof i marihuana, som har en euforiserende virkning.Råolien og chokoladeknapperne er blevet solgt videre til folk via en hjemmeside, hvor der er blevet bestilt produkter for 2,7 millioner kroner.

  • De fem personer er også tiltalt for at overtræde lægemiddellovens §7 ved fra 2014 til 2016 blandt andet at have forhandlet og reklameret for produkterne uden at have tilladelse til at markedsføre dem som lægemidler.

  • Claus ”Moffe” Nielsen er desuden tiltalt for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer §3 ved at have været i besiddelse af 278 gram marihuana og to skunkplanter svarende til 57 gram marihuana til eget forbrug.

  • Oveni det kommer, at Claus "Moffe" Nielsen også er tiltalt for paragraf 235 i straffeloven, da han ifølge anklageskriftet har haft 14 børnepornografiske billeder liggende på sin computer af nogen under 18 år. Samtidig har han videresendt to billeder til andre.

  • Kilde: Anklageskriftet og tillægsanklageskriftet

Facebook
Twitter