Forsvarer i Penkowa-sag: Sagen skal afvises

Advokat Kåre Pihlmann forlanger, at Københavns Byret skal afvise sag om dokumentfalsk mod Milena Penkowa.

I juni i år vurderede UVVU (Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed), at Milena Penkowa ikke havde udvist videnskabelig uredelighed. (Foto: © Linda Kastrup /Scanpix)

Milena Penkowa har ikke fiflet med dyreforsøg, og det har hun myndighedernes ord for. Derfor skal Københavns Byret lade straffesagen mod hjerneforskeren falde.

Sådan lyder kravet fra Penkowas advokat, Kåre Pihlmann, fredag i Københavns Byret, hvor en retssag mod den 42-årige Milena Penkowa er blevet indledt. Kravet har fået retten til at udsætte sagen.

Advokaten henviser til grundprincippet "ne bis in idem" inden for juraen. Det går ud på, at man i udgangspunktet ikke kan føre sag om samme forhold mod samme person flere gange. Princippet er blandt andet fastsat i menneskerettighedskonventionen.

- Det er derfor påstanden, at sagen skal afvises, lød det fra Kåre Pihlmann ved retsmødets begyndelse.

Viste ikke videnskabelig uredelighed

Parallelt med straffesagen har Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) gransket grundlaget for en række af Penkowas videnskabelige artikler. I juni i år vurderede UVVU, at Milena Penkowa ikke havde udvist videnskabelig uredelighed.

Anklagemyndigheden har dog holdt fast i, at Milena Penkowa tilbage i 2003 skulle have forfalsket dokumenter, som over for Københavns Universitet skulle dokumentere redeligheden af nogle forsøg med rotter.

- Det er forsvarets opfattelse, at der i anklageskriftet i det væsentlige er tale om samme tema, nemlig videnskabelig uredelighed, siger Kåre Pihlmann.

Advokaten mener, at behandlingen af sagen i UVVU har karakter af behandlingen af en anklage, og at udvalgenes frifindelse af Penkowa dermed blokerer for en sag mod hende, når man tager hensyn til menneskerettighedskonventionen.

Retsformand utilfreds

Retsformand Karen Duus Mathiesen har efter advokatens indlæg valgt at udsætte sagen til 27. august.

Retsformanden gjorde flere gange advokaten opmærksom på, at hun var svært utilfreds med, at afvisningspåstanden først er blevet fremført nu, hvor straffesagen skulle være begyndt.

Spørgsmål om forældelse

Sagsforløbet er i sig selv specielt, da anklagerne mod Penkowa drejer sig om dokumentfalsk begået for 12 år siden.

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi vurderede derfor i maj 2013, at sagen var forældet.

Men Statsadvokaten var af en anden holdning. Sagen røg tilbage til Københavns Politi, og før nytår blev Milena Penkowa tiltalt.

/ritzau/