Straffen bortfalder, men den 40-årige mand, der sidste år deltog i et angreb på danske soldater på piratjagt ud for Nigerias kyst, skal fortsat sidde fængslet i Danmark.
Anklagemyndigheden ankede nemlig dommen med henvisning til, at man har brug for at kunne udvise manden, fortæller anklager Jonathan Gasseholm.
- Tiltale har ikke noget lovligt ophold i Danmark. Og han har i øvrigt ikke midler til selv at kunne udrejse, så derfor skal udlændingemyndighederne have lejlighed til i samarbejde med tiltalte og forsvaret at forestå det praktiske i forbindelse med en udsendelse, siger han.
Indtil videre er manden varetægtsfængslet frem til 20. december.
Men ifølge mandens forsvarsadvokat, Jesper Storm Thygesen, tjener det også den dømte, der har været fængslet i et år, at blive i Danmark lidt endnu.
- Han ville jo ikke ane, hvad han skulle gøre, hvis han blev sat på fri fod nu i Danmark. Så ville han havde brug for noget hjælp. Men udgangspunktet er, at han gerne vil tilbage, siger han.
- Men han anerkender også, at Afrika med et ben er hårdt. Det er et hårdt sted at tjene penge, og det gør det ikke nemmere, hvis man er handicappet, siger Jesper Storm Thygesen.
Venter på protese
Han siger, at de danske myndigheder har lovet, at manden vil få en benprotese af Danmark, men det er endnu ikke faldet på plads.
- Vi har gang i forskellige myndigheder, der sådan set har lovet, at han skal have et ben, men lige nu handler det om, hvem der skal betale for det, så der er vi i dialog med forskellige myndigheder, siger han.
Ifølge DR's forsvarsanalytiker, Mads Korsager, er dagens dom kun et foreløbigt punktum i sagen.
- De næste kapitler vil handle om, hvordan han kan blive sendt hjem og under hvilke omstændigheder. Ifølge visse konventioner er Danmark særligt ansvarlige, fordi mandens ben er blevet amputeret i dansk varetægt. Det betyder, at det også er et dansk ansvar, at han får mulighed for at leve et anstændigt liv, siger Mads Korsager Nielsen.
Manden blev taget til fange, da han 24. november sidste år befandt sig i en båd med formodede pirater, der åbnende ild mod danske soldater i Guineabugten ud for den afrikanske kyst. Mændene i båden skød ifølge Forsvaret gentagne gange mod en dansk militærhelikopter og en gummibåd med soldater, og danskerne besvarede ilden.
'Da jeg vågnede ved daggry, var mit ben væk'
Fire af mændene i båden mistede livet. Den 40-årige har under retssagen forklaret, hvordan han blev såret, da han faldt i vandet under kampen.
- Jeg prøvede at svømme, og propellen fra båden ramte mit ben. Danskerne sagde, at jeg skulle svømme hen til dem, og det gjorde jeg så. Da jeg lå der, så jeg, at mit venstre ben var skåret over ved anklen, forklarede han i retten.
- Da jeg vågnede ved daggry, var mit ben væk. Danskerne havde syet det, men de skar benet af, fordi der var gået infektion i det, sagde han.
Her fortalte han også, at danske myndigheder havde lovet ham en benprotese.
Manden har været i dansk varetægt i et år, men allerede i januar blev tre andre mænd, der også var ombord på det formodede piratskib løsladt.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) besluttede at frafalde tiltalen mod dem, fordi man ikke havde en udleveringsaftale med lande i området.
Advokat: Fair nok med erstatning
Blandt andet derfor afgjorde Københavns Byret også i dag at den 40-årige ikke skulle straffes.
Hans advokat, Jesper Storm Thygesen, kalder det "et helt atypisk forløb"
- Det er helt usædvanligt med den helt klare forskelsbehandling, der er fundet sted. Fire overlevede den ildkamp, der fandt sted dernede, og tre af dem blev sat på en båd ind til Nigerias Kyst, og den fjerde sidder nu herinde (i byretten, red.) og har siddet et år i varetægtsfængsling og har ikke fået nogen straf.
Han har endnu ikke afgjort, om han vil søge erstatning på vegne af sin klient.
- Jeg skal lige læse dommen og se, om der er grundlag for at søge erstatning. Men ud fra en rimelighedsbetragtning - hvis man får nul dages fængsel, og man har siddet ét år - så er det vel fair nok, at man får nogle penge for den tid, der er blevet taget fra én, siger han.
Den 40-årige talte ganske kort med dele af pressen efter dagens dom, fortæller DR's forsvarsanalytiker, der var til stede i retten.
- Han mente ikke selv, at han var sluppet for straf. Tværtimod mente han, at han har mistet rigtig meget ved hele denne sag. Set fra hans synspunkt skulle han desuden ikke ud i friheden, efter dagens retsmøde, men tilbage i fængsel, siger Mads Korsager Nielsen.
Den 40-årige er nigerianske statsborger og har to børn i Nigeria.