Forsvarer i retssag om gruppevoldtægt: Offeret var ikke dopet og hun ville selv

Anklager og forsvarere har i dag præsenteret deres procedure i en sag om gruppevoldtægt.

Retten i Herning har i dag lagt lokaler til sagen om en mulig gruppevoldtægt af ung kvinde, der - måske, måske ikke - var blevet bedøvet med stoffer. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er ikke tvivl om, hvad der foregik den aften i december 2017. For det hele blev optaget og delt på Snapchat, men ville hun selv?

Det var det spørgsmål, forsvarerne for fire unge mænd i dag forsøgte at plante hos nævningene ved retten i Herning.

En usædvanlig grov voldtægtssag nåede i dag til proceduren, hvor anklager Iben Ernst Bøttker i malende detaljer gennemgik den nat, hvor den 19-årige kvinde tilbragte et par timer med de fire mænd.

Mændene tog billeder undervejs, filmede og delte optagelserne på det sociale medie Snapchat. Men det var ikke voldtægt, det hele foregik med den unge kvindes accept, sagde forsvarerne.

Retssagen var et tilløbsstykke

Allerede da dørene til retten i Herning blev åbnet fredag morgen klokken 08.15, stod en retsbetjent klar med adgangsbilletter til dem, der gerne ville ind i retssal A med plads til knap 50 tilhørere. Sagen var et tilløbsstykke for særligt de tiltaltes omgangskreds.

De fire mænd i alderen 22 til 26 år er tiltalt for at voldtage den 19-årig kvinde ”ved andet seksuelt forhold end samleje”. Ifølge anklageren blev kvinden dopet med et ukendt stof, de fire mænd tvang hende til oralsex, og så blev der indført forskellige genstande i hendes underliv.

I anklagerens procedure blev den 19-årige kvindes forklaring bag lukkede døre beskrevet som yderst troværdig, selv om hun fremstod ung og naiv.

- Det er meget, meget groft, det hun har været udsat for, sagde anklager Iben Ernst Bøttker.

Tårer som "magtfuldt redskab"

Omdrejningspunktet for de fire forsvareres procedure var omvendt, at den 19-årige kvinde var dybt utroværdig. Hun havde været med på det hele, og en af de fire forsvarere gik så langt som til at beskylde den 19-årige for falsk anmeldelse.

- Hendes forklaring var utroværdig og fuldstændig usandsynlig. Jeg tror ikke på hende, tingene passer simpelthen ikke sammen, lød det fra advokat Bettina Antitsch Mortensen, som også undervejs i sin procedure sagde, at tårerne under den 19-åriges forklaring i retten var et ”magtfuldt redskab”.

Et af de helt afgørende stridspunkter mellem anklagemyndigheden på den ene side og de fire forsvarere på den anden er, hvorvidt den 19-årige overhovedet var dopet.

Der er nemlig ikke fundet rester af stoffer i hende fra den pille, som kvinden har fortalt, at hun blev tvunget til at spise. Hverken i blod-, urin- eller hårprøver.

Jagt på bevis, der ikke findes

Alligevel mener anklager Iben Ernst Bøttker, at det er bevist, at kvinden blev dopet. Selv om anklageren erkender, at det er frustrerende, at man ikke kan se stofferne i den 19-åriges blod, så mener hun, at nævningene kan se, at hun ikke er sig selv på de tiltaltes videooptagelser fra den nat.

Derudover har en af de fire tiltalte skrevet i et brev, som han forsøgte at smugle ud fra fængslet, at ”kommer der dna-prøver, og vi stadig bliver fristforlænget, så er vi på den”.

Forsvarerne mener derimod, at nævningene helt skal se bort fra påstanden om, at hun var dopet. Og dermed er de nødt til at frifinde de fire mænd, lød det.

- Efterforskningen blev en jagt på beviset i stedet for en jagt efter sandheden. Beviset blev dog aldrig fundet – kvinden har aldrig været bedøvet, siger Bettina Antitsch Mortensen.

Risikerer udvisninger

To af de fire tiltalte er også tiltalt for seksuelle overgreb på andre unge kvinder. Men det har også været frivilligt, lød det fra forsvarerne.

En af de tiltalte er anklaget for at have forgrebet sig på en ekskæreste tilbage i 2013. Den unge pige anmeldte sagen til politiet i timerne efter, men de tog det ikke seriøst.

En håndtering som anklager Iben Ernst Bøttker tog afstand fra i retten, hvorimod forsvareren til den tiltalte sagde, at politiet korrekt havde vurderet, at der ikke var noget i sagen.

- Hvis der var noget at komme efter havde de indledt en sag dengang, argumenterede advokat Jacqueline Mwenesani.

Der falder skyldkendelse i sagen den 14. september klokken 09.30. De tiltalte risikerer fængselsstraf, og derudover er der nedlagt påstand om udvisning for tre af de tiltalte, hvis de bliver kendt skyldige.