Forsvarer kræver kort straf til Peter Madsen: Der mangler beviser

Forsvareren kritiserer anklageren for at mangle håndfaste beviser i ubådssagen.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark på vej ind i Københavns Byret på dag 11 i ubådssagen. Der falder dom på onsdag klokken 13. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Scanpix)

Anklageren har fortalt en gyserhistorie, men der mangler fakta og reelle beviser i ubådssagen.

Det siger forsvarer Betina Hald Engmark under sin procedure i ubådssagen.

Hun mener, at Peter Madsen skal frikendes for anklagerne om seksuelt misbrug og drab på den svenske journalist Kim Wall.

- Anklageren har ikke haft ét håndfast bevis at fremlægge i retten, siger Betina Hald Engmark.

Derfor bør Peter Madsen alene idømmes en kort frihedsstaf for overtrædelse af søloven og usømmelig omgang med lig, fordi han har erkendt at have parteret Kim Walls lig og kastet ligdelene i havet.

Usømmelig omgang med lig giver seks måneders fængsel.

- Der er ikke løftet en bevisbryde. Anklageren har ikke ret i sin antagelse og sit postulat om, at Kim Wall har været i live, mens hun er blevet stukket i torsoen. Der er ikke belæg for at sige, at det er seksuelt motiveret, eller der er tale om en planlagt og forberedt forbrydelse, siger forsvareren.

- Min klient har handlet på en fuldstændig irrationel og absurd og grim måde. Det er vi enige om. Men han skal ikke dømmes for mere end det, lyder det også.

"En frygtelig tragedie"

Forsvareren kalder Kim Walls død i ubåden Nautilus den 10. eller 11. august sidste år for en "frygtelig tragedie", der tog livet af en kvinde, "som havde livet foran sig".

Men det skete på grund af en ulykke med undertryk og udstødningsgas i ubåden, som Peter Madsen har fortalt i retten, lyder det fra forsvareren.

- Kim Wall er ikke død af en forsætlig handling foretaget af min klient, siger hun.

Peter Madsens forklaring er ifølge Betina Hald Engmark troværdig.

Anklageren havde en noget andet holdning, da han tidligere i dag gav sin version af sagen. Han krævede fængsel på livstid til Peter Madsen - alternativt den tidsubestemte straf forvaring.

Samtidig betegnede anklager Jakob Buch-Jepsen Peter Madsen som utroværdig, fordi Peter Madsen har givet skiftende forklaringer om, hvad der skete med Kim Wall i august sidste år.

- Det er nærmest det eneste, anklageren har til at hænge sin sag op på, lyder det fra forsvareren om anklagerens fokus på de skiftende forklaringer.

Hun understreger, at der kan være mange grunde til, at en person ændrer forklaringer - for eksempel kan beskyldninger om at have begået noget strafbart i sig selv spille ind.

Hvis Peter Madsen bliver kendt skyldig i drab og seksuel mishandling, mener forsvarer Betina Hald Engmark, at han skal idømmes en tidsbestemt straf og ikke livstid, som anklageren kræver. Hun er ikke helt konkret i forhold, hvad hun mener, straffen skal være.

Hun afviser samtidig anklagerens krav om, at Peter Madsen skal idømmes forvaring, hvis han findes skyldig i drab og seksuel mishandling og ikke idømmes livstid.

Og hun afviser også kravet om erstatning på 150.000 kroner til Kim Walls forældre og efterladte kæreste.

Forsvarerens procedure varede over tre timer. Anklagerens procedure varede i lige over to timer.

Der er dom på onsdag klokken 13.