Forsvarer om fængslet norsk-iraner: Han er presset

Den 39-årige norsk-iraner er sigtet for at have medvirket til drabsforsøg og have hjulpet en fremmed efterretningstjeneste.

Norsk-iraneren er sigtet for at have medvirket til drabsforsøg på lederen af gruppen ASMLA (th), der producerer tv fra Ringsted. Arkivfoto. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Fængslingen af en 39-årig norsk-iraner bliver forlænget i fire uger.

Det har dommer Elisabeth Larsen besluttet ved et retsmøde i Københavns Byret i dag.

Politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) mistænker den 39-årige mand for at have have hjulpet en iransk efterretningstjeneste med til at planlægge et angreb på lederen af en gruppe herboende eksiliranere.

Gruppen kalder sig ASMLA og holder til i Ringsted, hvorfra de producerer tv med en iransk-kritisk linje. Gruppen kæmper for arabisk selvstændighed til det iranske område Ahvaz.

Manden er nu fængslet frem til den 10. januar i isolation. Spørgsmålet om isolation har forsvareren i sagen, Allan Lund Christensen, indbragt for landsretten.

Norsk-iraneren har ikke haft kontakt til sine tre børn siden sin anholdelse.

- Det presser ham, siger Allan Lund Christensen efter retsmødet.

Derfor bad han i dag om, at manden fik lov til at tale i telefon med sin ældste datter. Men det havde retten ifølge Allan Lund Christensen ikke tid til at tage stilling til. Det skal formentlig afgøres ved et nyt retsmøde.

Manden har tre børn, som har været under svenske myndigheders varetægt siden mandens anholdelse i Sverige den 21. oktober.

Den 39-årige mand nægter sig skyldig.

Lukkede døre

Dagens retsmøde om forlængelse af norsk-iranerens varetægtsfængsling blev holdt bag lukkede døre.

Det krævede anklager Søren Harbo af hensyn til efterforskningen, forholdet til fremmede magter og personers sikkerhed.

Dermed kan offentligheden kun få oplyst sigtelsen i sagen og ikke andre detaljer.

Men inden dørene blev lukket, nåede den norsk-iranske mand at sige, at han ønsker offentlighed om det hele.

- Der er ingen grund til politiets overfølsomhed, sagde han gennem sin tolk.

Manden var iført skjorte, blå jeans og sort dynejakke. Ved sidste retsmøde smilede han til den fremmødte presse. I dag så han alvorlig ud.

Mandens forsvarer, Allan Lund Christensen, protesterede også i dag over udsigten til lukkede døre, hvilket han også har gjort ved et tidligere retsmøde.

PET fortalte om manden på pressemøde

Den 39-årige mand blev anholdt den 21. oktober, men først ved et pressemøde den 30. oktober fortalte PET-chef Finn Broch Andersen om anholdelsen.

Manden er sigtet for at have sat en fremmed efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark ved at have taget billeder af og observeret ASMLA-lederens bopæl. Iranske myndigheder mistænker lederen for terror, står der i sigtelsen.

Desuden er den 39-årige mand sigtet for medvirken til forsøg på drab på ASMLA-lederen.

PET lukkede store dele af landet ned i slutningen af september, fordi efterretningstjenesten frygtede, at et angreb var i gang mod netop ASMLA-lederen, som nu selv er sigtet for at billige til terror.

Politiet var også synligt til stede i dag ved Københavns Byret.

Udenfor stod en betjent med maskingevær, og i retslokalet var der flere betjente iført skudsikre veste.

Der er navneforbud i sagen.