Forsvarer for Peter Madsen: Ukendt dødsårsag kan få stor betydning

Betina Hald Engmark kritiserede anklageren for ikke at være objektiv på dag ét i ubådssagen.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark ved Københavns Byret. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Ingen af eksperterne i sagen eller ansatte hos politiet ved, hvad den svenske journalist Kim Wall er død af.

Sådan lød det fra forsvarer Betina Hald Engmark, da det blev hendes tur til at kommentere ubådssagen, der kører i Københavns Byret fra i dag.

Betina Hald Engmark mener, at det springende punkt i sagen er, at anklagemyndigheden ikke kan fastslå præcist, hvad Kim Wall er død af.

Der findes sager, hvor det har ført til frifindelser, sagde hun, efter at anklager Jakob Buch-Jepsen i over en time havde præsenteret sagen mod ubådsbygger Peter Madsen på førstedagen i retssalen.

Peter Madsen er tiltalt for drab på Kim Wall, men hvordan hun er død vides ikke med sikkerhed. I anklageskriftet står der, at drabet er sket på "ukendt måde, muligt ved halsoverskæring eller kvælning."

Han nægter drab, ligesom han nægter at have begået seksuelle overgreb mod Kim Wall, som han også er tiltalt for.

Peter Madsen ved siden af sin forsvarer, Betina Hald Engmark, på førstedagen i ubådssagen. (Foto: © Tegning Esther Marie Bjørneboe NRK/DR, NRK/DR)

Kritiserede anklageren

Forsvareren kritiserede også anklager Jakob Buch-Jepsen for ikke være tilstrækkelig neutral i sin præsentation af sagen for retten.

- Spørgsmålet er, om anklageren med sin forelæggelse har levet op til de retslige regler, sagde Betina Hald Engmark.

- Det er min opfattelse, at den har en del huller, så den ikke kan siges at være en objektiv redegørelse, tilføjede hun.

Hun lagde også afstand til den voldsomme omtale, sagen har fået i medierne.

- Det er vigtigt at pointere og kraftigt understrege, at det ene og alene er de oplysninger, som kommer frem her i retssagen, som retten skal lægge vægt på i sin vurdering, sagde Betina Hald Engmark.

- Vi skal glemme alt, som der er sagt – stolpe op og stolpe ned. Det eneste, der tæller, er det, der kommer frem i retssalen her, sagde hun.

- Der har også været en folkedomstol, men det er ikke det, der tæller, lød det også fra forsvareren.

Hun lagde også vægt på, at hun mener, at hendes klient, altså Peter Madsen, har været samarbejdsvillig og flere gange har stillet op til politiets afhøringer.

Torsdag eftermiddag er det den tiltalte 47-årige Peter Madsens tur til at forklare sig i retten, hvis han har noget at sige.

Næste retsmøde er den 21. marts.