Forsvarer: Tømmerup-præst skal kunne beholde sit embede

Præsten er kendt skyldig i seksuelle overgreb og krænkelser mod en række børn.

Præsten fra Tømmerup blev anholdt i sidste år. I fredags blev han kendt skyldig i overgreb mod otte børn. På onsdag finder retten ud af, hvordan han skal straffes. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Præsten fra Tømmerup skal fortsat have mulighed for at være præst.

Sådan lyder det fra forsvarsadvokat Ulrik Sjølin i Retten i Holbæk i dag, hvor han har forklaret, hvad der i hans øjne er en passende straf for den 47-årige tidligere sognepræst i Tømmerup, som er kendt skyldig i grove seksuelle overgreb.

- Hvorfor skal han oven i hatten miste sin præstegerning? Jeg mener godt, at han kan være præst for eksempel over for hjemløse, socialt udstødte eller krigsveteraner, siger forsvarer Ulrik Sjølin under sin strafprocedure i Retten i Holbæk.

Forsvarer: Maks fem års fængsel

Forsvareren taler om, at de grove overgreb bør koste manden fire et halv år til fem års ubetinget fængsel.

- Med det niveau har man givet den alt, hvad man kan, og taget højde for alle de forurettede, der er i sagen, lyder det fra Ulrik Sjølin.

Dermed er han langt fra enig med sagens anklager, som kræver præsten idømt en fængselsstraf på minimum 12 til 14 år.

- Det er absolut en alvorlig sag, og det skal selvfølgelig koste noget, at min klient har misbrugt sin stilling som præst, men ikke 12 til 14 år. Så meget skal der ikke lægges til, siger Ulrik Sjølin.

Ulrik Sjølin beder nævningetinget om at se nøgternt på sagen og ikke lade sig styre af følelser, fordi sagen er grim.

Han gennemgår en række andre domme for grove seksuelle overgreb af børn, hvor straffen ikke har været så høj, som det anklageren lægger op til.

Samtidig kommer han ind på, at et forbud mod at være sammen med børn og unge under 18 år giver god mening i forhold til hans klient for at mindske risikoen for at gentage kriminalitet.

Dog mener forsvareren kun, at forbuddet skal gælde i fem år.

Præsten: jeg kan kun undskylde

Præsten ønsker også at give sit sidste ord i sagen.

Her er han berørt, da han stiller sig op foran rettens nævningeting og tilhørere og fortæller, at han vil prøve at forstå, hvorfor han har gjort som han gjorde.

- Jeg ved godt, jeg har overtrådt grænser, som ikke skulle overtrædes, siger han.

- Jeg kan kun undskylde og under min afsoning forsøge at komme frem til en forståelse for, hvorfor jeg gjorde, som jeg gjorde, lyder det.

I retten kommer det også frem, at han er villig til at modtage behandling på Sexologisk Klinik.

Der falder endelig dom i sagen onsdag.