Forsvarer for udvist syrienkriger vil have sagen i Højesteret

25-årig dansktyrker, der har tilsluttet sig IS, har fået frataget sit danske statsborgerskab.

Michael Juul Eriksen er fortrøstningsfuld over at skulle føre sagen videre.

- Det er klart, at vi selvfølgelig ikke er tilfredse med, at han bliver udvist.

Sådan lød den klare besked fra den 25-årige dansktyrkers forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, kort efter at Østre Landsret afgjorde, at Enes Ciftci får frataget sit danske statsborgerskab, fordi han tilsluttede sig Islamisk Stat.

- Vi havde gået efter en frifindelse på udvisningsdelen. Derfor har jeg aftalt med min klient, at vi søger om at få sagen i Højesteret, og det går vi i gang med allerede nu. Det er klart, at min klient hellere ville have vundet sagen, siger han.

Michael Juul Eriksen er fortrøstningsfuld over at skulle føre sagen videre.

- Højesteret har i andre sager sagt, at man skal lægge særlig vægt på, hvor personen har haft sin opvækst. Derfor tror jeg også, at der er en god mulighed for at få den i Højesteret, fordi det er første gang, at man tager statsborgerskabet fra en person, der er født og opvokset i Danmark, forklarer forsvarsadvokaten.

Principiel sag

Ifølge forsvarsadvokaten kommer det til at være en afvejning af, hvad Enes Ciftcis tilknytning til Danmark er.

- Han er født og opvokset i Danmark og har haft hele sin skolegang i landet og har arbejdet her. Hans tilknytning til Tyrkiet er, at han har en mormor, der er så gammel, at hun nærmest ligger for døden. Så har han to onkler, som han ikke har kontakt til. Derudover har han været på ferie nogle gange, fordi familien har en feriebolig, siger Michael Juul Eriksen.

Fordi sagen er så principiel, mener han, at afgørelsen vil få stor betydning for fremtidige sager.

- Man er lidt uprøvet på det her område, fordi der ikke er andre afgørelser. Der er en masse andre sager, der ligger, hvor man vil skele til udfaldet i denne her sag. Derfor tror jeg også, at det bliver Højesteret, der kommer til at sætte det sidste punktum i sagen, siger han.

Ud over ophævelse af den danske indfødsret straffer Østre Landsret Enes Ciftci med fængsel i seks år.

Resultatet er anderledes, end da Retten i Glostrup sidste sommer tog stilling til sagen. Dengang fik han lov at beholde sit danske pas. Derimod mente byretten, at straffen skulle være fængsel i syv år.

FAKTA: Syrienkriger mister statsborgerskab

 • 25-årige Enes Ciftci er den første syrienkriger, der er blevet dømt. Blandt andet er han fundet skyldig i disse forbrydelser:

 • Fra juli til oktober i 2013 lod han sig hverve af Islamisk Stat for at begå terrorhandlinger, idet han rejste til Syrien.

 • Frem til anholdelsen i marts 2015 forsøgte han igen at rejse til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.

 • Frem til anholdelsen optog han et kviklån på 20.000 kroner, som skulle gives til Islamisk Stat.

 • Ved begravelsen af Omar el-Hussein i februar 2015 hyldede han offentligt på Facebook hans terrorhandlinger, der blev begået ved Krudttønden og synagogen i København.

 • Retten i Glostrup idømte ham 24. juni 2016 fængsel i syv år. Anklagemyndigheden havde bedt om fængsel i seks år.

 • Samtidig blev han frifundet for påstanden om udvisning og frakendelse af sit danske statsborgerskab.

 • Østre Landsret har fredag ændret dommen til ophævelse af indfødsretten, så han mister sit danske pas. Samtidig nedsættes straffen til fængsel i seks år.

 • For tiden er seks unge formodede syrienkrigere varetægtsfængslet. Anklagemyndigheden er tæt på at afgøre spørgsmålet om tiltale.

 • I denne måned er tre unge - en kvinde og to mænd - blevet sigtet af politiet for at ville lade sig hverve af Islamisk Stat.

 • Kilder: Ritzau

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter