Forsvarer: Vidner i hashsag skal slet ikke føres

Hvis politifolk, som har arbejdet som agenter på Christiania, ikke må afhøres, forsvinder vigtige beviser.

Østre Landsret er rammen om en efterhånden kaotisk ankesag om hashsalg på Christiania. Der er tale om det omfattende sagskompleks kaldet 'Operation Nordly'. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

En afsat anklager i en stor hashsag fra Pusher Street på Christiania er mistænkt for at give fortrolige oplysninger til politifolk, som arbejdede som undercover-agenter, og nu kræver forsvarerne, at de ikke føres som vidner.

Hvis de udelukkes, forsvinder vigtige beviser i sagen, hvor 11 er tiltalt.

En af forsvarerne, advokat Kim Bagge, har i Østre Landsret spurgt, om agenterne overhovedet kan føres som vidner, når de af en senioranklager har fået detaljeret vejledning om, hvad de skal forklare i retten.

Affæren har ført til, at Statsadvokaten i København vil have undersøgt, om senioranklageren har overtrådt straffeloven. Hun er blevet meldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

I øjeblikket er det vicestatsadvokat Anders Riisager, der fører ordet for anklagemyndigheden i hashsagen, og han antager, at de skal føres som vidner.

Sagen indgår i det store kompleks om hashhandel i Christiania, som politiet døbte "Operation Nordlys". Næsten 80 personer er blevet anklaget og dømt.

De 11 blev fundet skyldige af Københavns Byret i marts 2015. Straffen var på mellem fængsel i fem år og et år og tre måneder. Der blev konfiskeret mere end en million i udbytte fra den organiserede kriminalitet.

/ritzau/