Forsvaret: 19-årige kan være klar til krig

Forsvaret mener ikke, at der er noget galt i at sende 19-årige soldater til Afghanistan, selvom eksperter advarer om, at især unge kan få store problemer efter en udsendelse.

Det er ok at sende 19-årige til Afghanistan, mener Forsvaret. (© Forsvaret)

19-årige kan sagtens være klar til at blive sendt til en krigszone.

Det mener Vibeke Schmidt, som er chefpsykolog i Forsvaret.

Skal kunne klare en krise

- Det, der er meget afgørende, det er, hvordan man som ungt menneske er forberedt på at håndtere krise i sit liv eller kritiske hændelser i sit liv i det hele taget. Og det er erfaringer man kommer ind med i forsvaret fra sit liv udenfor, siger psykologen, som tilføjer at nogle 19-årige er langt mere modne end kammerater, som er fem-seks år ældre.

Psykologen mener ikke, at er der ikke den store forskel på, om soldaterne er 19 år eller om de er 21 eller 22.

- Men selvfølgelig er sandsynligheden for, at man har været udsat for mere, når man er meget ældre, større, siger Vibeke Schmidt.

Knap tyve teenagere i Afghanistan

På nuværende tidspunkt er knap tyve unge mænd på 19 år udstationeret som soldater i Afghanistan for Danmark.

Og fra flere sider lyder det, at de simpelthen er for unge til at ligge i skudveksling i den afghanske ørken og risikere se kammeraterne blive såret eller dræbt.

For lidt livserfaring

Yvonne Tønnesen er konsulent ved Hærens Konstabel og Korporalforening, hvor hun arbejder med udsendte soldaters psykiske efterreaktioner.

- Helt unge mennesker har ikke så meget ballast og livserfaring, der gør, at de har noget at stå imod med, når de møder ting, som ligger langt på den anden side af, hvad de havde forestillet sig, siger Tønnesen.

- Du kan jo ikke forberede nogen som helst på, hvordan det lyder, når en kugle rammer kammeraten, der står lige ved siden af dig.

Yvonne Tønnesen har arbejdet meget med soldater, der var i Balkan i 90'erne, og hun mener, at det ville være en god idé at hæve aldersgrænsen for, hvornår soldaterne må udsendes.

Undersøgelse med soldater

Forsvaret er netop nu i gang med et stort projekt, der skal undersøge, hvordan især unge soldater, der er udsendt for første gang, reagerer, når de kommer hjem igen.

Facebook
Twitter