Forsvaret anvender billig asiatisk arbejdskraft

Forsvaret anvender billig, importeret arbejdskraft fra asien til at servicere udstationerede danske soldater i Irak og Afghanistan. De asiatiske løsarbejdere i krigszonerne får en timeløn på højest fem kroner.

Asiatiske løsarbejdere arbejdere 12 - 16 timer om dagen syv dage om ugen til en ussel løn. (Foto: DR © DR)

Forsvaret anvender billig, importeret arbejdskraft fra Asien til at servicere udstationerede danske soldater i Irak og Afghanistan.

Forsvaret har siden november 2004 samarbejdet med det verdensomspændende firma, Supreme Global Service Solutions, der tjener penge på at servicere soldater i verdens konfliktområder.

Arbejdsdag på 12 - 16 timer

Blandt andet ved at aflønne de asiatiske løsarbejdere i krigszonerne med ualmindeligt lave lønninger. Det fortæller 21 SØNDAG på DR1.

En filippiner og en nepaleser, der har arbejdet et halvt år i den danske militærlejr Camp Danevang, fortæller i tv-udsendelsen, hvordan de tjener 300 og 400 dollars om måneden for at rense toiletter og passe en kiosk.

Det vel at mærke med en arbejdsdag på mellem 12 og 16 timer - alle ugens syv dage. Et hurtigt regnestykke giver en timeløn på højest fem kroner.

Boede i små containere

Den tidligere udsendte sygeplejerske, Steen Jeberg, fortæller, hvordan han var vidne til de dårlige arbejdsforhold for de asiatiske løsarbejdere i Camp Danevang i 2005.

- Det var totalt isolerede i deres lille firkantede område, hvor de boede i små containere. De havde ikke adgang til de samme faciliteter som danskerne, selv om det var dem, der stod for madlavning og rengøring. Det var frygteligt, og en meget udansk måde at behandle vores ansatte på, siger den tidligere udsendte til 21 SØNDAG.

Nærmest slavelignende forhold

På Christiansborg er der bred undren over, at forsvaret har valgt at spare millioner af kroner på krigen i Irak og Afghanistan ved netop at bruge billig, importeret arbejdskraft fra asien.

- Jeg synes, at det er uheldigt, at det danske forsvar medvirker - indirekte - til nærmest slavelignende forhold. Hvor medarbejdere lokalt i Irak bliver udnyttet - skal arbejde mange, mange timer i døgnet og næsten ingenting få for det, siger Peter Skaarup (DF), der som medlem af forsvarsudvalget nu kræver en undersøgelse af arbejdsforholdene for de asiatiske ansatte.

Sagen op i forsvarsudvalget

Også formanden for SF er rystet: - Det er jo underbetaling, det er i virkeligheden en avanceret form for slaveri, hvor man henter folk ind til en militærlejr, hvor de ikke kan komme ud af - af indlysende grunde - inden kontrakten opløses til fordel for at arbejde til en timeløn, som simpelthen er uanstændig.

Både socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti vil nu tage det op i forsvarsudvalget.

Supremes danske direktør, Niels Møller, har ikke ønsket at kommentere sagen.

Undersøger sagen i morgen

Chefen for Forsvarets Materieltjeneste, Kontreadmiral Finn Hansen, siger til 21 SØNDAG, at det med billede som frembringes her ikke er acceptabelt.

- Men det er ikke det billede jeg har. Jeg har et billede, hvor Forsvaret altid behandler det ansatte personel, såvel som dem, der er ansat hos vore leverandører, ordentligt. Her bliver tegnet et billede af over- og undermennesker, og det er slet ikke noget jeg kan genkende fra forsvaret, siger han.

- Jeg vil ikke forholde mig til om fem kroner i timen er en rimelig løn eller ej. det afhænger af, hvad er prisniveauet i området, men det der ligger fast er, at vi skal behandle vort personel på en anstændig måde, og hvis det ikke er tilfældet, så tager vi fat i det. Det vil jeg straks i morgen gå i dialog med Hærens Operative Kommando om og tage fat i vores leverandør, Supreme, for at få afklaret at de bliver behandlet anstændigt, siger Kontreadmiral Finn Hansen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532e6d056187a20a446ce59c

Facebook
Twitter