Forsvaret bygger Helmand-kopi i Danmark

Forsvaret har fået grønt lys til at bygge en syv hektar stor kopi af terrænet i Helmand i Nordsjælland. Terrænet skal bruges til træning af Afghanistan-soldater.

Forsvaret vil konstruere et træningsområde ved Blovstrød i Nordsjælland, der skal ligne den grønne zone i Helmand i Afghanistan. (Foto: © Søren Bidstrup, Scanpix)

Mens behovet for milliardbesparelser skaber panderynker i Forsvarsministeriet, har forsvaret fået grønt lys til at opføre et nyt træningsområde for Afghanistan-soldater i Nordsjælland.

Det nye træningsområde kommer til at koste ca. 400.000 kroner, og det skal give soldaterne mulighed for at træne i omgivelser, der ligner majsmarkerne i den grønne zone omkring Helmand-floden.

Målet er at forbedre kamptræningen og optimere taktikken for soldaterne, inden de skal til Afghanistan. Det kan være med til at mindske de danske tab, håber forsvaret.

Imod kommunalplanen

Træningsområdet skal ligge i Blovstrød tæt på Høvelte Kaserne, hvorfra mange af de danske Afghanistan-soldater kommer.

Ifølge kommunalplanen er skovrejsning ellers uønsket i det fredede område, der rummer landskabelige værdier og et biologisk kerneområde.

Alligevel sagde et flertal i Allerød Kommune torsdag aften ja til, at forsvaret må rejse den ønskede skov i det fredede område.

Må ikke larme

Ifølge kommunens embedsmænd forhindre fredningen ikke forsvarets brug af terrænet, og forsvaret har lovet at plante træer, der ikke afviger for meget fra den omgivne natur.

Allerød Kommune har dog stillet et række betingelser for at give grønt lys.

Blandt andet må forsvaret ikke plante skov inden for en afstand af 15 meter fra søer og moser i området. Samtidig må forsvaret ikke larme så meget, at det generer naboerne.

Danmark har i alt mistet 31 soldater i Afghanistan heraf 26 i Helmandprovinsen, som Danmark rykkede ind i 2006.