Forsvaret har købt krypteringsudstyr for millioner hos hemmeligt CIA-firma

Ifølge eksperter er der risiko for, at Danmark har været aflyttet gennem udstyret.

Crypto AG's bygning i Schweiz. REUTERS/Arnd Wiegmann (Foto: © Arnd Wiegmann, Scanpix)

Forsvaret og Forsvarsministeriet har siden 1990’erne brugt millioner af kroner på krypteringsudstyr hos det schweiziske firma Crypto AG, som i al hemmelighed ifølge Washington Post har været ejet af den amerikanske efterretningstjeneste, CIA.

Det viser dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Indkøbene vækker både bekymring hos politikerne på Christiansborg og hos en it-ekspert.

- Det er skræmmende og ret hovedløst, at man ikke sætter sig noget mere ind i det her, når det i årevis har været rygtet, at der er bagdøre i Crypto AG's systemer, siger Peter Kruse, som er IT-sikkerhedsekspert hos CSIS Group.

- Der er helt bestemt risiko for, at Danmark har været aflyttet eller overvåget gennem det her.

Crypto AG har i årtier leveret krypteret kommunikationsudstyr til ambassader og regeringer over hele verden.

Tirsdag offentliggjorde The Washington Post og det tyske medie ZDF hemmelige CIA-dokumenter, der viser, at CIA sammen med den vesttyske efterretningstjeneste, BND, siden 1950’erne og frem til 2010’erne har haft et fortroligt ejerskab af Crypto AG.

På den måde har efterretningstjenesterne kunnet læse med på adskillige landes krypterede samtaler.

- Det var århundredets efterretningskup, fremgår det af en CIA-rapport, som Washington Post har fået adgang til.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, kalder sagen vanvittig.

- Det er jo en helt vanvittig sag, at CIA i årevis har haft fri adgang til vores allerhemmeligste kommunikation. Det er benhård spionage, der overstiger selv den vildeste fantasi, siger hun.

Eva Flyvholm vil have kulegravet forløbet omkring indkøbene.

- Jeg vil først og fremmest have Forsvars- og Udenrigsministeren til at reagere overfor amerikanerne, og så skal vi have kulegravet det her og finde ud af, hvordan det kunne ske, og hvad der stadig er af risiko, siger Eva Flyvholm.

Her ses et udsnit af transaktionerne mellem Forsvarsministeriet og Crypto AG.

Forsvaret købte ind for 20 millioner

Allerede i 2001 vakte det bekymring hos en række eksperter, da Ekstra Bladet kunne fortælle, at Udenrigsministeriet havde indkøbt udstyr hos Crypto AG for seks millioner kroner, så 91 danske ambassader og repræsentationer kunne kommunikere sikkert.

- Der er ingen sikkerhed for, at NSA eller den tyske spiontjeneste, BND, ikke kan opsnappe danske samtaler undervejs, lød det dengang fra Jürg Spörndli, som har en fortid hos Crypto AG.

Nu viser dokumenter i DR Nyheders aktindsigt, at Forsvarsministeriet og Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse i årevis også har købt krypteringsudstyr hos Crypto AG i Schweiz.

- Det udstyr, der anvendes i dag, og som har været anvendt siden 1996, er fra Crypto AG i Schweiz, fremgår det af et indkøbsnotat fra 2015, som er udarbejdet af det daværende Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste.

- Virksomheden Crypto AG er eneste virksomhed på verdensmarkedet, der producerer udstyr, som anvender forsvarets proprietære og unikke algoritmer, står der i notatet.

Af en tidligere offentlig oversigt fremgår det, at Forsvarsministeriet fra 2011-2012 indkøbte udstyr for over 20 millioner kroner hos Crypto AG. Indkøbene er dog ikke yderligere beskrevet.

Forsvaret har siden 1996 anvendt udstyr fra Crypto AG.

Fejlagtig offentliggørelse

Dokumenterne viser desuden, at Forsvaret ved en fejl offentliggjorde et indkøb hos Crypto AG i 2015. Her fremgik det nemlig af en udbudsplatform, at Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste (FKIT, red.) på vegne af Forsvarsministeriet havde indgået en aftale med Crypto AG om levering af krypteringsudstyr.

- Kære xxxx. Er det korrekt forstået, at det efter FKIT's vurdering var en fejl, at det blev offentliggjort, at Forsvarsministeriet handler hos Crypto AG?, skrev en medarbejder i Forsvarsministeriet i marts 2016 til en sagsbehandler i Informatiktjenesten.

- Det er korrekt forstået, at FKIT ved en fejl offentliggjorde handlen med Crypto AG. FKIT har internt taget aktion på denne fejl, så det ikke fremadrettet sker igen, svarede sagsbehandleren.

Der vides ikke, hvorfor det var en fejl, at handlen med Crypto AG blev offentliggjort i 2015

Forsvarsministeriet har ikke ønsket at kommentere sagen.

I 2017 blev Crypto AG's hovedkvarter i schweiziske Zug opkøbt af en ejendomsinvestor, og hele opløsningen af virksomheden blev i 2018 håndteret af et advokatfirma i Liechtenstein.

Det vides ikke, hvilken betydning dette har haft for det udstyr, som danske myndigheder har købt.