Forsvaret leder efter privat ubåd: Frygter den er sunket i Øresund

To redningshelikoptere og tre skibe søger fredag morgen efter en privatbygget ubåd omkring Københavns havn.

Den danske opfinder har - udover Nautilus på billedet - bygget to ubåde og er også kendt for at bygge raketter. (Foto: Bardur Eklund © Scanpix)

En privat ubåd med to personer om bord er meldt savnet, efter den ikke er vendt tilbage til sin kajplads i Københavns Havn.

Forsvaret blev alarmeret klokken 2.30 i nat af kæresten til den ene af de personer, der opholder sig i ubåden 'Nautilus'.

- Det bliver vi nødt til at tage alvorligt, så vi har sendt to redningshelikoptere og tre sejlenheder ud for at lede efter ubåden, siger presserådgiver ved Værnsfælles Forsvarskommando, Christer Haven.

Forlod havnen klokken 20.30

Forsvaret fik klokken 20.30 i går aftes en melding fra et krydstogtskib, der havde set ubåden sejle ud af Københavns Havn, og ubåden er muligvis set ved overfladen i sejlrenden omkring Drogden Fyr.

Men Forsvaret har intet hørt fra den danske opfinder, der har bygget 'Nautilus', og som er den anden af de to personer i ubåden.

- Vi kan ikke bare se ubåden, og den kan også dykke, så de skal dybest set melde ind, hvad de har tænkt sig at gøre, siger Christer Haven.

- Vi er nødt til at tage udgangspunkt i worst case, så vi leder efter ubåden med alt, hvad vi har. Worst case er, at den er sunket og ikke kan komme til overfladen med egen kraft.

Et krydstogtskib skulle have set 'Nautilus' sejle ud af Københavns havn klokken 20.30 i aftes, og ubåden er muligvis set ved Drogden Fyr.

Ingen kommunikation

Hvis det er tilfældet, så kan ubådsejeren ifølge Forsvarets oplysninger ikke kommunikere med omverdenen.

Forsvaret har via Lyngby Radio bedt skibe i området om at holde øjne og ører åbne.

- Og vi har rettet henvendelse til Sverige, så deres havmiljøflyvere vil holde udkig, hvis de flyver i det område, siger Christer Haven.

Opdateret: Navnet på den danske opfinder og ubådsejer har tidligere optrådt i denne artikel, men det er blevet fjernet, da manden er blevet sigtet for drab.

FAKTA om Nautilus

  • Ubåden UC3 Nautilus blev bygget som et hobbyprojekt af en gruppe ubådsentusiaster med den danske opfinder i spidsen. Det tog tre år at færdiggøre fartøjet.

  • 3. maj 2008 blev Nautilus søsat i Københavns Havn.

  • Ubåden er en af verdens største hjemmebyggede eksemplarer og er den tredje ubåd, som den danske opfinder har designet.

  • Nautilus er næsten halv størrelse af den danske flådes ubåde af Tumleren-klassen. Den drives dieselelektrisk.

  • Ubåden kan i teorien dykke til en dybde på 470 meter. Det er den dybde, hvor skroget ifølge beregninger kan forventes at bryde sammen på grund af vandtrykket.

  • I 2010 skete der en batterieksplosion i maskinrummet. Flere batterier blev beskadiget. I 2011 blev ubåden taget på land og har gennemgået en omfattende renovering.

  • Kilder: Ritzau og www.uc3nautilus.dk

FacebookTwitter