Forsvaret sætter dato på længe ventet lydprøve: F35-nabo frygter spil for galleriet

Efter storebededagsferien vil et F35-kampfly for første gang larme over Danmark.

En israelsk F35-maskine under en opvisning kort efter jul 2018. Til maj kan man opleve larmen fra kampflyet i himlen over Danmark i forbindelse med en demonstrationsflyvning. (Foto: © AMIR COHEN, Scanpix)

Kort efter storebededagsferien sker det. Her kan interesserede for første gang med egne ører høre lyden fra et F35-kampfly i luften over Danmark.

Det kom frem på et møde på Flyvestation Skrydstrup onsdag aften.

I løbet af uge 21 vil Forsvarsministeriet gennemføre den såkaldte demonstrationsflyvning, der i praksis giver borgerne mulighed for at sammenligne støjen fra den gamle F16 med afløseren F35.

Hos foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer er formanden tilfreds med, at den forsinkede lydprøve nu ser ud til at blive gennemført.

- Den imødekommenhed og dialog vi oplever lige nu er meget vigtig, for vi skal have lavet en plan for hele området, siger formand Agnes Rosenlund.

Udsatte flyvning før nytår

Det var oprindeligt planen, at lydprøven skulle have fundet sted før årsskiftet. Men Forsvarsministeriet måtte udsætte planen, fordi det viste sig vanskeligt at låne et F35-fly, der kunne gennemføre testen.

Fra 2023 ankommer den første Lockheed Martin F35'er til Skrydstrup, der skal være hovedbase for kampflyene. Flyet er fysisk både større og tungere end F16, som det skal afløse. Derfor har det en større motor og larmer mere.

Lydtrykket fra en F35 er blevet målt til at være op mod fire gange større, hvilket det menneskelige øre oplever som dobbelt så højt. Derfor har de nye fly medført nervøsitet i lokalområdet omkring flyvestationen.

Beboer: Spil for galleriet

Både de nye F-35-kampfly og de gamle F-16-fly vil flyve to gange i området omkring Skrydstrup. Beboerne i området vil så få mulighed for at fortælle Forsvarsministeriet, om F35-flyet larmer markant mere ved at besvare et spørgeskema.

En af de fremmødte til mødet frygter dog, at lydprøven ikke får nogen reel betydning for en eventuel støjkompensation.

- Det er lidt spil for galleriet, har jeg indtryk af. Men de er gode til at snakke for sig. Og de lover en masse, som man ikke ved, om bliver holdt. Men vi må vente og se, for vi kan ikke gøre mere, siger Niels Schrødder, der bor i landsbyen Over Jerstal, som ligger under maskinernes flyvemønster.

Forsvarsministeriet er netop nu ved at beregne støjpåvirkningen fra de nye maskiner. Beregninger, der skal danne grundlag for en kompensationsmodel for de støjramte. Ifølge Forsvarsministeriet vil både beregninger og kompensationsmodel være klar før sommerferien.