Forsvaret skærper rekrutuddannelse i takt og tone efter digitale krænkelser

Alle kvinder - og mænd - kan være trygge i militæret, forsikrer Forsvarsministeriets Personalestyrelse.

Forsvaret vil skærpe rekrutuddannelse i takt og tone efter sager med digitale krænkelser (Arkivfoto) (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

Forsvaret ønsker, at hver femte værnepligtig skal være kvinde. Derfor er det "ærgerligt", at de første sager om digitale krænkelser nu har ramt militæret og måske kan afholde nogle fra at søge ind.

Det mener chefen for Forsvarsministeriets Personalestyrelses center for arbejdsmiljø, der nu vil skærpe de nye værnepligtiges uddannelse i takt og tone.

- Der er brug for at gøre mere, end vi allerede gør. Derfor har vi lavet et samarbejde med resten af Forsvaret, hvor vi sætter fokus på området og udvikler de materialer, vi har, så det bliver endnu mere tydeligt, at digitale krænkelser ikke er acceptabelt her, siger Charlotte Friis.

Ny type sager i militæret

Reaktionen kommer, efter den militære anklagemyndighed for første gang har haft sager med digitale krænkelser.

I 2018 blev fem soldater idømt bøder for blandt andet at dele nærbilleder af en kvindelig værnepligtigs blottede bryster og bagdel. Det viser Auditørkorpsets årsrapport, der netop er udkommet.

Som det er nu, får nye rekrutter en introduktion til, hvad militæret anser som "god adfærd". En seance, der blev ekstra aktuel, efter kvindelige og mandlige soldater for cirka fem år siden blev indkvarteret på samme værelser.

Det er den introduktion, der blandt andet fokuserer på krænkende adfærd, som Forsvarsministeriets Personalestyrelse nu vil målrette yderligere.

- Ligesom i det øvrige samfund så sker ting som digitale krænkelser. Vi er nødt til at gribe det og udvikle vores tiltag, så alle kan føle sig trygge ved at være værnepligtig eller ansat i Forsvaret, siger Charlotte Friis.

Piger kan være trygge

Ifølge personalestyrelsen har militæret i forvejen 120 særligt uddannede konsulenter, som man kan henvende sig til anonymt, hvis man oplever krænkelser af den ene eller anden art.

- Vores opfattelse er, at man kan være meget tryg som kvinde - eller mand - ved at komme i Forsvaret, siger Charlotte Friis.

Generelt er det en succes, at soldater af begge køn er indkvarteret sammen, forklarer oberstløjtnant René Fjeldgård Pedersen, der er bataljonschef ved Ingeniørregimentet i Skive, som hvert år modtager hundredvis af værnepligtige.

- Forsvaret har ikke så mange kvinder, som vi gerne ville. Men dem,vi har, gør vi vores yderste for at integrere blandt de mange drenge. At de bor på stuer sammen er et væsentligt element, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk