- Forsvaret skal lære af regnefejl

Forsvarskommandoen har regnet forkert - nu er det kommet frem at den skal spare en milliard kroner mindre end først forventet. Der er generelt problemer med at holde styr på økonomien i Forsvaret, mener militæranalytiker.

Forsvarskommandoen har regnet forkert - man skal spare en milliard kroner mindre end først beregnet. Og generelt er der problemer med at have styr over økonomien i Forsvaret, mener militæranalytiker. (Foto: Per A. Rasmussen © Hærens Operative Kommando)

Der har været gang i lommeregnere, regneark og kuglepenne i Forsvarskommandoen - men nu viser det sig, at der i høj grad er brug for slettelakken i de økonomiske udregninger.

Forsvaret har selv skulle levere et idékatalog til Forsvarsministeriet om, hvor og hvordan man kan spare i Hæren, Luftvåbnet og Søværnet, og ifølge Ritzaus oplysninger viser det sig, at Forsvarskommandoen har regnet en hel milliard forkert - så der skal spares omkring to og ikke tre milliarder kroner.

Rystende regnefejl

- Tallet er jo så enormt, så det næsten ikke er til at forholde sig til, siger Henrik Jedig Jørgensen, som er militæranalytiker ved Dansk Institut for Militære Studier, der er placeret ved Forsvarsakademiet.

- Jeg ved, at mennesker rundt omkring i hele Forsvaret har siddet og regnet og regnet og er kommet med regneeksempler, som kunne understøtte den her besparelse på en milliard. Nu får man den åbenbart tilbage, og det er jo rystende.

Lær af fejlen

Militæranalytikeren medgiver, at det er kompliceret at regne på Forsvarets økonomi, men han er alligevel overrasket over, at man kan ramme så meget ved siden af.

- Jeg glæder mig til at se, hvordan den her fejl er fremkommet, for den skal man lære af. Jeg er sikker på, at politikerne vil være opmærksomme på det, og jeg er sikker på at Forsvaret selv vil gøre rigtig meget, for at man ikke kommer i denne her situation igen, siger han.

Forsvarskommandoen vil under ingen omstændigheder kommentere dens regnefejl på nuværende tidspunkt, midt i politikernes forhandlinger om forsvaret kaotiske økonomi. Og forsvarsminister Gitte Lillelund Bech har mørkelagt forhandlingerne.

Problemer med økonomien

Men det er nu ikke første gang at forsvarsbudgettet viser sig at være en rodet affære.

- Problemet er faktisk blevet påpeget allerede tilbage fra Forsvarskommissionen, hvor eksperter blandt andet pegede på, at det var vanskeligt at få præcise data for, hvordan Forsvarets økonomi var og præcise forudsigelser for hvilke konsekvenser beslutninger ville have, siger Henrik Jedig Jørgensen

- Så jeg tror der er et generelt problem i forhold til Forsvarets økonomi, og det har åbenbart været der et stykke tid.

FacebookTwitter