Forsvaret trodser kritik: Forhandler med israelsk selskab om indkøb af nye våben

Forsvaret har fået politisk opbakning til at erstatte Caesar-haubitser med israelske våben.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) så blandt andet på en Leopard 2-kampvogn, da han torsdag besøgte det danske bidrag til Tapa-basen i Estland. Det var også under besøget, at han fortalte, at der nu er et bredt flertal, der giver Forsvaret grønt lys til at forhandle med israelerne om indkøbet af nye våben. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Forsvaret er på jagt efter nye våben, efter regeringen har valgt at sende alle Danmarks 19 Caesar-haubitser til Ukraine.

Jagten ser ud til at foregå i Israel, hvor Forsvaret er i gang med at forhandle med firmaet Elbit Systems om levering af et ukendt antal selvkørende Atmos-haubitser og Puls-raketkastersystemer.

Forsvaret har nu fået grønt lys af Folketinget til at forhandle med det israelske firma, fortæller forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Det handler om at lave et erstatningskøb til den danske brigade og sikre, at vi har noget til erstatning for det, vi har sendt til Ukraine, siger han.

Kritikere anser det som kontroversielt valg

Tidligere har der været snak om at benytte det israelske firma som leverandør, men her førte det til kritik fra flere politiske partier, fordi selskabet skulle have leveret overvågningsudstyr, der blev brugt på Israels mur på Vestbredden.

- Jeg er helt med på, at der er nogle, der har en berøringsangst i forhold til, at det her er et israelsk firma. Det har jeg ikke. Det har regeringen ikke, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Det her handler om at lave en erstatningsanskaffelse, som kan leveres hurtigt, og som kan leveres af nogen, som vi ved, har ordentligt materiel. Det her er noget, som opfylder Forsvarets behov, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kritikken af at Forsvaret nu vil forhandle med det israelske selskab har ellers været til at føle – også blandt folk med forsvarsbaggrund.

Kritiske røster har på sociale medier og i forsvarsmediet Olfi kaldt et muligt indkøb som forkert og enøjet. Tidligere brigadegeneral Michael H. Clemmesen har kaldt Atmos for "discountpjece (pjece er et militært ord for stykke, red.) og uegnet til indsættelse mod en modstander, der kan skyde igen".

Caesar-producent: Upassende at købe af israelerne

Den franske producent af Caesar, det statsejede selskab Nexter, har også blandet sig i debatten. Selskabet har kaldt et eventuelt køb i Israel for "upassende" og har derfor tilbudt hastelevering af nye Caesar-pjecer til Danmark.

- Caesar har både bevist sit værd på slagmarken i Ukraine, de danske soldater kan betjene dem, og pjecerne taler sammen med det danske forsvars it-systemer. Af de tre grunde vil det være upassende, hvis ministeriet i stedet indkøber et israelsk system, som ikke opfylder nogen af kriterierne, lød det fra pressetalsmand fra Nexter, Gabriel Massoni.

Ukrainerne har længe efterlyst Caesar-haubitser til kampen mod russerne. Her ses ukrainske soldater benytte sig af et af de franskproducerede våben. (Foto: © Sameer al-Doumy, Ritzau Scanpix)

Hans Peter Michaelsen, der er selvstændig forsvarsanalytiker, vurderer, at Forsvaret stort set har besluttet sig for leverandør.

- Man har formodentlig afsøgt markedet, og har så fundet ud af, at de (Elbit, red.) har kunnet levere hurtigt, så Forsvaret har noget at uddanne og træne med, siger Hans Peter Michaelsen.

Han forklarer, at det ville have været et problem, hvis Forsvaret i flere år skulle vente på at få nye våben.

Analytiker: Våbensystem minder meget om Caesar

En af de ting, forsvarsanalytikeren bider mærke i, er, at der også er planer om at indkøbe Puls-raketkastesystemer. Det vil ifølge ham gøre det muligt at få en længere rækkevidde, end det er med Caesar.

Til trods for kritikken blandt flere parter, så siger han, det israelske våbensystem minder meget om Caesar.

- Kritikken har blandt andet kørt på, at man burde købe et pansret system, som nordmændene har, men det vil angiveligt have en længere leveringstid. Og det er nødvendigt, at man kan få dem hurtigst muligt, siger Hans Peter Michaelsen.

Han vurderer heller ikke, det er et problem, at vi angiveligt vil vælge et andet system end vores nabolande.

- Det har også været et af kritikpunkterne. Men svenskerne har deres eget system. Tyskerne har et andet, og nordmændene et tredje. Det vigtige er, at der er en standardisering på ammunitionen. Og det er der også med det israelske system, siger Hans Peter Michaelsen.

Ifølge Forsvarsministeriet arbejdes der på en levering så hurtigt som muligt.