Forsvaret udsender kampvognseskadron for første gang siden 2003: 'Det er noget af et signal fra dansk side'

14 danske kampvogne skal indgå i forsvarsalliancen Natos afskrækkelsesarbejde i de baltiske lande.

Kampvognen Leopard 2A7 er en spritny tilføjelse til det danske forsvar. Den blev en del af forsvaret i 2021. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

For første gang siden danske kampvogne blev taget hjem fra Balkan i 2003, udsender Forsvaret fredag en kampvognseskadron. Denne gang til Estland.

Det oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse.

I alt sendes 14 kampvogne af typen Leopard 2A7 til Baltikum, hvor de skal indgå i forsvarsalliancen Natos arbejde.

- Der er tale om en udsendelse, der på mange måder er historisk. Det er første udsendelse af den opgraderede Leopard 2A7 i en international mission, siger oberstløjtnant Kristian Kold i pressemeddelelsen.

- Og det er første gang, vi udsender en eskadron med firevognsdelinger og i alt 14 kampvogne i en international mission, tilføjer han.

En af verdens bedste kampvogne

Ifølge DR's forsvarskorrespondent Mads Korsager har udsendelsen af de danske kampvogne været planlagt længe. Også før Rusland invaderede Ukraine.

Det er første gang, at Forsvaret udsender sine splinternye kampvogne, som har været ramt af begynderfejl.

- Der har været massive problemer med dem, siden de kom fra fabrikken. Der har været en masse begynderfejl, som man har skullet luge ud i og nogle reservedele, som skulle udskiftes.

Forsvarsministeriet viste i november 2021 den nye opgraderede Leopard 2 A7 kampvogn frem på Oksbøl Kaserne. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

- Så at man nu er i stand til at udsende et forholdsvist stort antal siger noget om, at de nu er kommet så langt, at de er i stand til det, fortæller Mads Korsager.

De opgraderede kampvogne af typen Leopard 2A7 er ifølge DR's forsvarskorrespondent nogle af de bedste på markedet.

- Nogle siger, at Leopard 2A7 er en af verdens bedste kampvogne. Der er proppet en masse elektronik i dem, og det er så hemmeligt, at når der er åbent hus på danske kaserner, så må almindelige mennesker ikke få lov at kravle ned i dem og se nærmere på grejet. Så hemmeligt er det.

Noget af et signal fra dansk side

Udsendelsen af kampvognene har været planlagt længe og skal ifølge Forsvaret være med til at demonstrere Danmarks solidaritet med dets allierede i de baltiske lande samt Polen.

Formålet med Natos arbejde i Østeuropa er, at man i tilfælde af en konfliktoptrapning vil kunne reagere hurtigt.

Det er særligt blevet aktuelt med Ruslands invasion af Ukraine.

Det danske bidrag består ud over de 14 kampvogne også af 160 soldater, der skal indgå i en britiskledet bataljon. Det er en mission, som soldaterne har trænet til længe, lyder det.

- Ved at sende soldater og kampvogne til Estland er vi med til at håndtere en af Natos sikkerhedsudfordringer, som er forårsaget af Ruslands intensiverede tilstedeværelse i Østersøregionen og krigen i Ukraine.

- Vores dygtige soldater spiller en vigtig rolle i at sikre Natos østlige flanke, siger generalmajor Gunner Arpe Nielsen, der er chef for hæren, i pressemeddelelsen.

At Danmark sender kampvognene til Natos østlige flanke er noget af en forstærking, mener Mads Korsager.

- Jeg mener, det er noget af et signal fra dansk side. Det er ikke sådan, at Putin får ondt i maven af skræk over, at der nu kommer 14 danske Leopard-kampvogne, men det er immervæk noget af en forstærkning. De udgør en en væsentlig kampkraft, siger han.

I første omgang skal kampvognene køres fra Holstebro til Fredericia. Det sker onsdag.

På havnen i Fredericia er der oprettet et midlertidigt militært område, hvor kampvognene og andet militærudstyr placeres, inden det afskibes fredag.

/ritzau/