Forsvaret undersøger genstart af dansk krudt-arsenal

For 14 år siden solgte staten 'Ammunitionsarsenalet' - nu skal krudt og kugler måske atter laves i Danmark.

Soldater på øvelse ved Oksbøl. Fremover skal der måske atter stå 'made in Denmark' på Forsvarets ammunition til almindelige geværer og pistoler. (Foto: © Magnus Terp / Forsvarsgalleriet)

Fredag tager Forsvaret første skridt mod det, der kan blive en genstart af hjemlig produktion af krudt og kugler.

Det sker hos Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) i Ballerup, der har indkaldt nøglepersoner fra dansk industri til et tre timers møde med overskriften ‘potentiel ammunitionsproduktion’.

- På mødet vil FMI søge at give et overblik over mængde og type af ammunition, som efterspørges, således at der skitseres et grundlag for overvejelser om mulig dansk ammunitionsproduktion, står der i Indkøbsstyrelsens mødeindkaldelse.

Sagen er også blevet bemærket hos den øverste chef for de soldater, hvor ammunition i perioder var en mangelvare.

- Jeg ønsker forsyningssikkerhed og opbygning af de ammunitionslagre, som Forsvaret har behov for. Hvad angår anskaffelse og øvrige kommercielle forhold, må jeg henvise til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, lyder det fra forsvarschef Flemming Lentfer i en skriftlig kommentar.

Faste leverandør sprang fra

Forsvarets forsyninger af krudt og kugler har længe været en øm tå. Kort efter årsskiftet kom det frem, at der ikke var nok ammunition i de militære lagre til at klare en krig.

Til hverdag måtte soldaterne spare på ammunitionen, så ikke alle enheder kunne holde skydetræningen ved lige.

Forsvarets faste leverandør af ammunition - det spanske firma Expal - havde uden varsel opsagt kontrakten, og derfor tørrede forsyningerne ud.

I dagsordenen for fredagens møde oplyser den militære indkøbsstyrelse, at der netop er indgået en syv-årig kontrakt om at købe ammunition med en ny leverandør.

- Aftalen vil sikre leverancer på den korte bane, oplyser styrelsen, der samtidig understreger, at man er interesseret i robuste forsyninger af krudt og kugler langt ud i fremtiden.

Vil sikre faste forsyninger

De leverancer må gerne være fra en fabrik på dansk grund. Det skal - begrunder styrelsen i en skriftlig kommentar - nemlig sikre stabile forsyninger.

- Krigen i Ukraine og de afledte effekter på verdensmarkedet har understreget behovet for robuste forsyningskæder og lagre.

FMI oplyser, at man nu er ved at undersøge mulighederne for, hvordan man skaber en sikker strøm af krudt og kugler til lagrene.

- Herunder muligheden for at skrue op, hvis behovet for ammunition øges. En eventuel ammunitionsproduktion i Danmark skal ses i det lys, konstaterer FMI.

Solgte statens egen fabrik

Forsvaret har tidligere været herre i eget hus hvad angår forsyninger af krudt og kugler.

Men for 14 år siden besluttede daværende forsvarsminister Søren Gade (V) at privatisere og sælge statens ammunitionsfabrik, ‘Ammunitionsarsenalet’, der lå i Elling ved Frederikshavn.

Arsenalet blev solgt til spanske Expal, der i 2018 besluttede at lukke fabrikken og afskedige de ansatte. Senere sprang Expal fra kontrakten med Forsvaret.

Peter Houlberg var dengang administrerende direktør for ammunitionsfabrikken, da spanske Expal lukkede den.

Han har i dag ingen kommentarer til, at Forsvarsministeriet nu undersøger mulighederne for atter at lave ammunition på dansk jord.

- Vi kæmpede kampen dengang, men politikerne lyttede desværre ikke. Vi håbede på muligheden for, at politikerne ville bruge artikel 346 for at fastholde og sikre produktionen i Danmark. Vi advarede om, at forsyningssikkerheden risikerede at gå tabt, men forgæves, skriver han til DR Nyheder.

Fransk koncern er interesseret

Den franske forsvarskoncern Thales driver i forvejen en fabrik i Australien, der laver krudt og kugler til forsvaret 'down under'.

Direktøren for Thales i Danmark forklarer, at han ser frem til at høre mere om, hvordan Forsvaret forestiller sig at en lignende dansk fabrik skal se ud.

- Thales har en klar interesse i at supportere Danmark med at bygge den lokale forsvarsindustrielle kapacitet, som vi allerede gør i andre lande for at imødekomme deres behov for forsyningssikkerhed, siger administrerende direktør Tommy Ayouty.