Forsvaret undersøger hærchef for nepotisme

Hærchef beskyldes af anonyme for at have ændret på uddannelseskrav, så kæreste kunne optages.

Hærchef Hans-Christian Mathiesen beskyldes for nepotisme ved at have påvirket sin kones karriere. (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)

Hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen er fritaget for tjeneste efter beskyldninger om nepotisme, oplyser Forsvaret på sin hjemmeside.

Forsvarsministeriet har desuden bedt Værnsfælles Forsvarskommando om en redegørelse i sagen, der handler om, hvorvidt chefen har søgt at påvirke sin kones karriereforløb.

Desuden har Forsvarsministeriets Auditørkorps indledt en forundersøgelse for at fastslå, om der er grundlag for en strafferetlig efterforskning.

Anonyme kilder har over for netmediet Olfi rettet alvorlige beskyldninger mod hærchefen for både nepotisme og magtmisbrug.

Rykkede kæreste op på liste

Anklagerne går ifølge mediet på, at hærchefen blandt andet skulle have ændret på kriterierne for optagelse på to af Forsvarets mest eftertragtede uddannelser.

Han skulle have fjernet kravet om erfaring fra internationale missioner, så hans kæreste kunne blive optaget uden at have været udsendt.

Ifølge Olfi fortæller kilder, at hærchefen rykkede sin kæreste op på listen til optagelse på Master i Militære Studier i 2014, så hun på trods af manglende kvalifikationer blev optaget blandt de 13 officerer ud af 97 ansøgere fra hæren.

Jeppe Jakobsen, DF-forsvarsordfører, blev orienteret om sagen i dag, og han kalder den alvorlig, hvis beskyldningerne viser sig at være rigtige.

- Hvis man skal frem i hæren, skal det være, fordi man er en dygtig officer, og ikke fordi man deler bord og seng med chefen, siger han

- Hvis sagen har noget på sig, afføder den spørgsmål om, hvordan det kan være foregået for mere end tre år siden, uden at nogen har turdet sige fra. Det vidner om, at der er noget kultur, der skal ændres i Hærstaben og måske også andre steder i Forsvaret.

Hærchefens hustru arbejder ikke længere i Hærstaben.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter