Forsvarsadvokat om lange straffe efter bandeparagraf: Det skaber amerikanske tilstande

Bandeparagraffen betyder, at bandemedlemmer kan straffes dobbelt så hårdt.

(Arkiv) Siden bandepakken blev indført sidste sommer, er to mænd blevet idømt 20 års fængsel, hvor paragraffen blev brugt. (Foto: Scanpix danmark stf © Scanpix)

Et medlem af den nu forbudte bande Loyal To Familia blev mandag idømt 20 års fængsel for drabsforsøg på to betjente i civil, som han forvekslede med personer fra grupperingen Brothas.

Han er også idømt udvisning til hjemlandet Pakistan med et indrejseforbud.

Årsagen til den høje straf er netop, at den 20-årige mand er fra bandemiljøet. Han har endnu ikke besluttet, om han vil anke sagen.

Sidste år skærpede Folketinget nemlig straffen for bandemedlemmer, forklarer forsvarsadvokat, Berit Ernst.

- Grunden til at man kommer så højt op, det er de nye regler, der kom til i sommeren 2017. Man kan nu give en straf, indtil det dobbelte af en lignende sag, hvis det er foregået i banderegi.

Sagen er dog ikke enestående, fortæller DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.

- Det var historisk, da byretten i København i maj måned i år idømte en mand 20 års fængsel for to drabsforsøg. Siden har den særlige bandebestemmelse været brugt flere gange.

Sådan så det ud, da Søren Pape Poulsen præsenterede bandepakken sidste år.

Lange straffe

Berit Ernst har selv været forsvarer i en sag, hvor en mand blev dømt i forbindelse med en bandekonflikt.

Hun venter, at der vil komme flere hårde domme, hvilket hun finder trist.

- Vi har nogle personer, der uanset om de bliver frifundet for drab eller drabsforsøg eller lignende og dømt for noget mindre, så vil de alligevel sidde med nogle meget langvarige straffe. Det skaber amerikanske tilstande, hvis man skal kalde det det, siger Berit Ernst.

Ifølge Trine Maria Ilsøe giver et drabsforsøg i gennemsnit seks års fængsel, og hvis der er nogle skærpende omstændigheder, kan straffen stige.

Til sammenligning blev en sygeplejerske fra Nykøbing Falster i 2017 idømt 12 års fængsel for fire drabsforsøg.

Berit Ernst kalder det uhensigtsmæssigt, at der er så stor strafforskel alt efter, hvad man finder frem til, at motivet er.

- Man kan begå en meget voldsom skudepisode, hvor man eksempelvis skyder sin samlever, og det vil kun give halvdelen af straffen, det ville give, hvis man ude blandt professionelle parter vælger at afgive skud i et eller andet internt opgør. Det giver lidt en skævvridning, siger hun.

Facebook
Twitter