Forsvarsadvokat til fængslet syrienkriger: Han risikerer at dø i Tyrkiet

Politikerne bedriver populisme i sagen om den terrorsigtede Ahmed el-Haj, mener Michael Juul Eriksen.

Ahmed el-Haj - anden til venstre - medvirkede i 2013 i en video, hvor der blev skudt til måls mod billeder af seks navngivne danskere. (© DR Nyheder)

Det kan få tragiske konsekvenser, hvis den 26-årige danske statsborger Ahmed el-Haj ikke snart bliver udleveret fra fængslet i Tyrkiet til Danmark, hvor han er sigtet under terrorparagraffen og er varetægtsfængslet in absentia.

Det fortæller den terrorsigtedes advokat, Michael Juul-Eriksen, efter at Ahmed el-Hajs søster, Samah El-Haj, i dag stod frem i Radio24syv, hvor hun fortalte, at hendes bror desperat har brug for lægehjælp.

- Jeg har fået oplyst, at han lever under nogle fysiske rammer, som vi aldrig vil byde folk i Danmark. Jeg har også fået oplyst, at de ikke overholder menneskerettighederne i forhold til mad og plads, siger Michael Juul Eriksen.

Forsvarsadvokaten har ikke selv talt med sin klient, der har siddet fængslet i Tyrkiet siden december sidste år.

Terrorsigtet ønsker at blive udleveret

Kontakten går via den terrorsigtedes søster, der har berettet om, at Ahmed el-Haj blandt andet sidder i kørestol og har fået en urinvejsinfektion.

- Hans familie er ekstremt bekymrede for ham og føler, at der er en risiko for, at han dør. Den frygt kan jeg ikke andet end dele, siger Michael Juul Eriksen.

De danske myndigheder fik besked om fængslingen i Tyrkiet kort tid efter anholdelsen og er i dialog om at få ham udleveret til Danmark og retsforfulgt.

Michael Juul Eriksen, hvordan mener du, at myndighederne har håndteret sagen hidtil?

- Jeg synes ikke, at informationsniveauet er højt. Det er svært for hans familie og mig som forsvarer at finde ud af, hvorfor det tager så lang tid, og hvem der bremser det. Det er også svært at finde ud af, om der bliver gjort nok for at få ham hjem.

Udleveringssager kan tage lang tid. Hvorfor mener du, at processen har været for lang i den her sag?

- Nu er der tale om en person, der selv vil udleveres, og derfor burde det ikke tage lang tid. Det ville det ikke gøre i Danmark, hvis vi skal udlevere en person, der selv vil udleveres, siger forsvarsadvokaten og fortsætter:

- I andre sager, jeg har haft, der synes jeg ikke, at det har taget så lang tid at få folk hjem. Også selv om de har siddet fængslet i lande, som jeg betegner som havende retssystemer, der adskiller sig mere fra Danmark end det tyrkiske.

Danske politikere: Ham skal vi ikke bruge tid på

Ifølge Michael Juul Eriksen er Ahmed el-Haj født i Danmark og har udelukkende dansk statsborgerskab.

Til trods for det faktum mener Naser Khader, retsordfører for De Konservative, at han bør blive i Tyrkiet, og at det ville give mening at tage hans statsborgerskab.

- Vi giver statsborgerskab ved lov, det kan vi også tage fra ham. Han fortjener ikke at være dansk statsborger. Han er i øjeblikket i et muslimsk land. De har givet asyl til over to millioner flygtninge over de senere år, han kan bare søge asyl der og blive der, siger Naser Khader.

Socialdemokratiets retsordfører, Morten Bødskov, mener, at Ahmed el-Haj ligger, som han har redt.

- Vi synes ikke, at der er nogen grund til at bruge ressourcer på at hive ham hjem, siger han.

Michael Juul Eriksen har kun hovedrysten til overs for politikernes udmeldinger. Han kalder det ren og skær populisme, at Naser Khader ønsker, at den terrorsigtede skal have frataget sit statsborgerskab.

- Man sætter retssikkerheden på spil for at komme ud med populistiske synspunkter. Man tilsidesætter egentlig respekten for loven, for vi er forpligtet til at få ham hjem og behandle ham på lige fod med andre danske statsborgere, siger han.

Forsvarsadvokaten kan endnu oplyse, hvordan hans klient stiller sig til terrorsigtelserne i Danmark.

Facebook
Twitter