Forsvarsanalytiker om muligt dansk våbenbidrag: 'Et yderst slagkraftigt missil'

Ifølge USA's forsvarsminister sender Danmark en Harpoon-affyringsrampe samt missiler til Ukraine.

Her ses et affyringssystem med Harpoon-missiler på den danske fregat Niels Juel. Billedet er taget i 2019. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Omtrent 20 forskellige lande, heriblandt Danmark, har ifølge den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, annonceret nye militære bidrag til det ukrainske forsvar.

Det skrev flere internationale nyhedsbureauer, heriblandt Reuters, i aftes.

Beslutningen blev truffet ved et virtuelt møde mellem USA og en række allierede, hvor fokus var på at koordinere våbenleverencer til Ukraine.

Ifølge den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, bidrager Danmark med en Harpoon-affyringsrampe samt missiler.

Se klippet med den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, herunder.

Ved en efterfølgende pressebriefing takkede han for Danmarks bidrag.

- Jeg er særlig taknemmelig over Danmark, som i dag annoncerede, at man ville bidrage med en Harpoon-affyringsrampe og missiler, som skal hjælpe Ukraine med at forsvare sine kyster, sagde den amerikanske forsvarsminister.

Forsvarsministeriet har dog i skrivende stund ikke bekræftet, at man sender en Harpoon-affyringsrampe og missiler til Ukraine.

I en skriftlig kommentar til DR Nyheder udtaler forsvarsminister Morten Bødskov (S):

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi donerer våben til Ukraine, og det koordinerer vi også med blandt andre USA og Ukraine. Jeg ønsker ikke at gå yderligere ind i spørgsmål om konkrete donationer.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) vil mandag aften ikke komme specifikt ind på, hvad Danmark konkret vil donere af våben til Ukraine. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

Heller ikke statsminister Mette Frederiksen (S) har endeligt bekræftet, hvilke militære bidrag Danmark sender mod Ukraine i denne omgang.

- Der er tale om nogle af de våben, som Ukraine har efterlyst, og som er ret vigtige i den kamp, de kæmper, sagde Mette Frederiksen i et såkaldt doorstep i forbindelse med Folketingets afslutningsdebat mandag aften.

Forsvarsanalytiker: Et slagkraftigt missil

Men hvis Danmark sender den omtalte Harpoon-affyringsrampe med dertilhørende missiler, som USA's forsvarsminister siger, til Ukraine, så er der tale om et langtrækkende missil, som kan volde stor skade.

Det siger Mads Korsager, der er DR's forsvarsanalytiker.

- Det er et ret slagkraftigt missil. Det har i lang tid stået ret højt på Ukraines ønskeliste, men det har været udenfor rækkevidde indtil nu.

Ifølge Mads Korsager er Harpoon-missiler beregnet til til at angribe og nedkæmpe krigsskibe langt fra kysten. Og alt efter, hvilken type der er tale om, har missilerne en rækkevidde på op til flere hundrede kilometer.

- Det virker på den måde, at missilet selv flyver ud til et bestemt område, hvor det så tænder for sin radar og derefter finder det skib, det skal jage. Missilet detonerer først, når det er et godt stykke inde i skibet, og det vil sige, at det har en ret stor effekt på målet.

Danmark har haft det omtalte våbensystem i arsenalet siden 1970'erne, men det danske forsvar har det ikke liggende i overflod.

- Det er vigtigt at lægge mærke til, at det ikke er et våben, som Danmark har særligt mange af. Så man er inde på en af de øverste hylder og give noget af de pænere eksemplarer i den danske forsvarssamling til det ukrainske forsvar, lyder det fra Mads Korsager.