Forsvarschef om nye F-35-fly: 'De kan revolutionere den måde, vi arbejder på'

I Skrydstrup fejrer man i dag, at Forsvaret har fået leveret de første F-35-fly.

Den røde løber er rullet ud i Skrydstrup i Sønderjylland, hvor omkring 10.000 gæster befinder sig søndag formiddag. Her fejrer de, kronprins Frederik og flere i Forsvaret, at Danmark har fået sine fire første F-35-fly.

Og der er klart noget af fejre, hvis man spørger Flemming Lentfer, der er chef for Hæren, Flyvevåbnet og Søværnet.

- Flyene kommer til at betyde, at vi får en helt ny topmoderne platform, som kan være med til at revolutionere den måde, vi arbejder på. Det er ikke kun flyvevåbnet, men hele det danske forsvar, siger han.

Derfor kalder han dagen i dag en meget stor dag, som man har ventet på i mange, mange år.

Forsvarskorrespondent: De har højtudviklede sensorer

DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager, siger, at de nye F-35-fly kan binde enhederne bedre sammen. Det kan blandt andet gælde for landstyrkerne og Søværnets skibe.

- F-35 har nogle højtudviklede sensorer, som de kan bruge dels til at lure, hvor fjenden er henne og dels til at dele informationer med de øvrige værn i Forsvaret. Tanken er, at Forsvaret kan blive meget en mere effektivt arbejdende størrelse, siger Mads Korsager.

Han forklarer, at fornyelsen af F-35-flyene vil ske løbende over de kommende år. En af de første opgaver, som det amerikanskproducerede fly skal overtage, er afvisningsberedskabet.

Det er en slags flyvende politipatrulje, som hele tiden skal være klar til at komme på vingerne for at se, om alt er som det skal være i det danske luftrum.

  • Den røde løber blev fejet og gjort klar på Flyvestation Skrydstrup her til morgen. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)
  • Kronprinsen var med i Skrydstrup i dag. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)
  • Flere lokale var mødt op for at byde de nye F-35-fly velkommen. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Minister: En sjælden begivenhed

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) kalder også dagen for en kæmpestor dag for dansk forsvar.

- Det er helt nye fly, vi nu markerer. De vil komme til at tjene godt i mange år ud i fremtiden. Samtidig siger vi snart farvel til F-16, som har været aktiv i over 40 år. Så det er en helt særlig begivenhed, som meget sjældent sker.

Han siger, han er stolt af at være forsvarsminister i dag, hvor så mange er mødt op for at fejre de nye fly i Skrydstrup.

I takt med at F-35-flyene overtager opgaven, vil F-16-fly blive sendt til Ukraine. De første forventes at ankomme til Ukraine i begyndelsen af 2024.

Det er Lockheed Martin, der står bag produktionen af de nye F-35-fly. Danmark har i alt købt 27 fly, men leveringen er allerede forsinket, så leverancen først finder sted i anden halvdel af 2024 i stedet for første halvår.

Forsinkelsen skyldes udfordringer hos Lockheed Martin.

Troels Lund Poulsen vil i den forbindelse snart tage til USA for at få løst de udfordringer, forsinkelsen giver.