Forsvarschefen vil udvide indsatsen i Afghanistan

Forsvarschef Jesper Helsø håber, at den danske indsats i Afghanistan snart ken udvides med F-16 fly og soldater fra Jæger- og Frømandskorpset. Dansk Folkeparti siger ja med det samme, mens Socialdemokraterne er skeptiske.

Både F-16 eskadrillerne og de to korps af elitesoldater har længe trænet og planlagt en udsendelse. (© Flyvevåbnet)

Forsvarschef Jesper Helsø ønsker, at Danmark i nær fremtid udsender både F16-jagere og specialoperationsstyrker fra Jæger- og Frømandskorps til Afghanistan.

- Det er ikke nogen hemmelighed at vi planlægger det, men det forudsætter naturligvis både økonomi og politisk accept, siger han.

Udtalelsen faldt på et pressemøde i aftes i anledning af et besøg af formanden for NATOs militære komite, den canadiske general Raymond Henault.

Har trukket på andre lande

General Helsø kalder det "en luksus" at danskerne i Afghanistan hidtil har kunnet trække på andre landes flystøtte og specialstyrker.

Både F-16 eskadrillerne og de to korps af elitesoldater har længe trænet og planlagt på en udsendelse. Det ville også kunne betyde en aflastning af hæren, som hidtil har trukket langt det største læs i Afghanistan.

Forsvarschefen får fuld opbakning til sit ønske fra Dansk Folkeparti.

Delte meninger hos politikerne

- For vores vedkommende handler det først og fremmest om at få nedkæmpet taliban. Der mener vi, at specialstyrker og fly skal bruges, så vores soldater har den bedst mulige sikkerhed, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen.

Socialdemokraterne ønsker en nærmere orientering fra forsvarschefen, inden partiet tager stilling.

- Tiden er ikke til bare at sende flere styrker og mere materiel til Afghanistan. Tiden er til at overveje, om Danmark, som et af de få lande, skal blive ved med at være i forreste linje af kampene, siger udenrigsordfører Mogens Lykketoft.

Flyvevåbnet har netop bestået en stor NATO-test i den type udsendelser, og Jæger- og Frømandskorps har fået nyt udstyr for flere hundrede millioner kroner.

ExternalContent