Hos den danske forsvarsindustri er begejstringen stor over, at prins Joachim fra den 1. september i år træder ind i sin nye stilling som forsvarsindustriattaché i Washington D.C. i USA.
De seneste fire år har prins Joachim været bosat i Paris, hvor han har gennemført en militæruddannelse og senere været tilknyttet Danmarks ambassade i Paris som forsvarsattaché.
Men nu går turen altså videre til USA.
- Vi er rigtig glade for, at han har valgt at sige ja. Vi har haft et enormt tæt samarbejde i hans tid i Paris, og han gør en kæmpe forskel for dansk forsvarsindustri, så det ser vi meget frem til, siger Joachim Finkielman, der er direktør for Forsvar og sikkerhed i industriens interesseorganisation Dansk Industri.
Også den danske virksomhed Terma, der blandt andet leverer teknologiske løsninger til militært brug, er positivt stemt.
- Det kommer til at betyde en styrkelse af vores relationer i USA, det er helt sikkert, siger administrerende direktør Jes Munk Hansen.
Ville det ikke være bedre at vælge en med kendskab til USA og den amerikanske forsvarsindustri til at varetage stillingen som forsvarsindustriattaché?
- De vigtigste ekspertiser er forståelsen for, hvordan forsvaret opererer, forståelsen for hvad industrien kan bidrage med og så det politiske, siger Jes Munk Hansen.
Gode erfaringer fra samarbejdet i Paris
Ifølge Joachim Finkielman, direktør for Forsvar og sikkerhed i DI, har prins Joachim åbnet mange døre for den danske forsvarsindustri som forsvarsattaché på ambassaden i Paris.
Prins Joachims opgave i Paris har netop været at hjælpe danske virksomheder inden for forsvarsindustrien med handel på det franske marked. Og det er lykkedes, siger Joachim Finkielman.
- Vi har konkret kunnet lave eksportfremstød. Danske virksomheder har underskrevet samarbejdsaftaler og fået konkrete ordrer ud af hans tilstedeværelse, og de muligheder han har skabt, siger han.
Også Terma har nydt godt af prins Joachims tid som forsvarsattaché i Paris. Her hjalp han blandt andet dem i forbindelse med et opkøb indenfor rumfart, fortæller administrerende direktør i Terma, Jes Munk Hansen.
- Han har været rigtig god til at skabe netværk og få os ind i de store franske industrier og have dialog med dem, siger han.
Store ambitioner i USA
USA er suverænt det vigtigste marked for Terma, siger administrerende direktør Jes Munk Hansen, og derfor har de også allerede et tæt samarbejde med Danmarks ambassade i Washington D.C.
- Attachéen kan hjælpe os med at viderebygge de relationer, vi har derovre, og bygge videre på det fundament, vi står på i dag, siger Jes Munk Hansen.
En tæt relation mellem USA og Danmark er vigtig, understreger Joachim Finkielman fra Dansk Industri – for USA er Danmarks vigtigste allierede, siger han.
- USA er et af vores vigtigste eksportmarkeder, og derfor er det enormt vigtigt, at vi har nogle folk på forposterne, der kan skabe muligheder for virksomhederne. En attaché er med til at bygge den bro, der skal til mellem danske og amerikanske virksomheder, siger Joachim Finkielman.
Meget mere end bare en kransekagefigur
Prins Joachims kongelige rødder er en fordel i hans nye stilling, mener Joachim Finkielman fra Dansk Industri.
- Det gør en kæmpe forskel, at han er vant til at begå sig med andre mennesker, at skulle netværke og være centrum i en lang række sammenhænge. Det betyder jo noget, når man med vægt skal ud og tale om dansk forsvarsindustri og de muligheder, der er, siger Joachim Finkielman.
Både brancheorganisationen Dansk Industri og virksomheden Terma hæfter sig dog også særligt ved prins Joachims mangeårige militære erfaring.
- Han forstår, hvordan forsvaret opererer, og hvad vi kan bidrage med som industri. Og så forstår han det meget vigtige element af politik. Man skal forstå alle tre elementer for at være dygtig i det job, han har nu, siger administrerende direktør i Terma Jes Munk Hansen.
- Når man koger det sammen, så bliver det en rigtig vigtig cocktail, siger han.