Forsvarskorrespondent: Kryptisk tysk kampvognsmelding kan være 'gigantisk signal', hvis den står til troende

I går lød det fra den tyske udenrigsminister, at man ikke ville stå i vejen for en polsk donation af kampvogne.

Spørgsmålet om Leopard-kampvogne er fortsat ikke afklaret i Tyskland, der sidder med den afgørende eksporttilladelse. (Foto: © Marcin Bielecki, Ritzau Scanpix)

I Europa tales der om Leoparder.

Ikke kattedyret, men de tonstunge og uhyre effektive kampvogne, som ukrainerne flere gange har efterspurgt for at presse russerne ud af landet.

Det er endt i noget, der ligner en europæisk udgave af den gordiske knude, da Tyskland som produktionsland skal give en eksporttilladelse, før andre europæiske lande må donere Leopard-kampvogne til Ukraine.

En eksporttilladelse, som forbundskansler Olaf Scholz ikke har givet, selvom Polen har "truet" med at sende deres Leopard 2-kampvogne afsted uden tilladelse fra Scholz og co.

Udenrigsminister Annalena Baerbock meldte i går ud, at man ikke ville stå i vejen for, at Polen donerer kampvogne til Ukraine. Det er dog ikke blevet verificeret af kansler Olaf Scholz. (Foto: © BENJAMIN WESTHOFF, Ritzau Scanpix)

Derfor løftede store dele af Europa også øjenbrynene, da den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, i et interview med den franske tv-station LCI søndag blev spurgt, om man ville stille sig i vejen for det polske ønske om at sende kampvogne til Ukraine.

- Vi er endnu ikke blevet spurgt, men hvis vi bliver det, kommer vi ikke til at stå i vejen. Vi ved, hvor vigtige de her kampvogne er, og det er derfor, vi diskuterer det med vores allierede, sagde hun.

Andre lande står klar bag kulissen

En åbning, der, hvis den ender ud i en reel eksporttilladelse til Polen, vil sende et klart signal til andre lande, der vil donere Leopard-kampvogne til Ukraine, siger DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager.

- 14 polske kampvogne vil jo ikke isoleret set afgøre krigen, men det vil være et gigantisk signal. For hvis det lykkes et Leopard-brugende land at få sendt nogle afsted, så vil det jo vise vejen for andre lande, der tøver og tænker – kan vi, tør vi?, siger han.

Hvor vigtig er denne her tyske eksporttilladelse for andre Leopard-lande? Vil det lige pludselig regne med Leoparder, hvis Polen får lov til at sende deres?

- Der er i hvert fald noget, der tyder på, at der bag kulisserne er en kreds af lande, der er ved at tømre et eller andet fælles projekt sammen. Og jeg tror godt, at det kan have en betydning, hvis de fornemmer, at der er en vej at spille på her.

- Den tyske tilladelse er ret vigtig, for det er en af våbenindustriens rygradsparagraffer, at det producerende land har hånd og halsret over, hvor deres opfindelser skal bruges henne, siger Mads Korsager.

Hvor står Danmark?

Finland og Spanien råder også over Leopard-kampvogne og har erklæret sig villige til at sende nogle af dem til Ukraine, men også Danmark råder over 44 Leopard 2A7-kampvogne.

Derfor rejser den kryptiske tyske udmelding spørgsmålet om, hvilken situation Danmark, der lige har doneret 19 Caesar-haubitser-våbensystemer til Ukraine, står i i forhold til vores Leoparder.

- Lige nu er vurderingen, at Danmark har ydet sin indsats ved at give hele deres artilleri. Det er en donation, der skal købe Danmark tid, men presset vil jo stige, hvis Polen må sende afsted.

- Sandheden er jo også, at der ikke er ret meget mere tilbage på hylderne i det danske forsvar, hvis man også forærer Leoparderne væk, siger Mads Korsager.

Ellemann: 'Vi sender ikke alt afsted'

Torsdag sidste uge var meldingen fra forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) da også, at de danske Leoparder bliver på danske hænder.

- Vi sender ikke alt afsted, hvad vi har i det danske forsvar.

- Jeg forstår godt, at der er stor interesse for Leopard-kampvogne, fordi man også taler om kampvognsbidrag fra andre lande, sagde han på et pressemøde om den danske donation af artillerisystemer til Ukraine.

Samtidig minder DR's Tysklands-korrespondent, Michael Reiter, også om, at der ikke er tale om en endelig beslutning fra tysk side.

- Det er vigtigt at understrege, at tyskerne ikke officielt har taget stilling endnu. Beslutningen ligger i sidste ende hos den tyske kansler som formand for det forbundssikkerhedsråd, som skal give den fornødne eksporttilladelse. Og kansleren har ikke truffet den beslutning endnu, siger han.