Danmark skal snart i gang med at drøfte en konkret plan for at træne ukrainske piloter i at flyve F-16-kampfly.
Det oplyser fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til DR Nyheder og Ritzau.
Meldingen kommer, efter USA's præsident, Joe Biden, ifølge Reuters og AP har annonceret, at USA støtter en fælles indsats med USA's allierede for at træne de ukrainske piloter.
- Nu kan gå vi videre med henblik på at lave en fælles indsats, som går ud på at omskole de ukrainske piloter til nu også på sigt at kunne flyve F-16, siger Troels Lund Poulsen.
- Danmark kommer til at bruge mange kræfter på at gøre det her til en prioriteret indsats, siger han.
Ministeren kan her til aften ikke oplyse, hvordan den konkrete plan kommer til at se ud. Han kan heller endnu ikke sige noget om, hvor træningen skal foregå - de drøftelser skal nu igangsættes, understreger han.
- Det er min klare forventning, at det skal stables på benene hurtigst muligt. Den endelige model skal på plads over den næste måned, siger han.
Danmark er åben for at diskutere donation af kampfly
Ifølge Troels Lund Poulsen vil træningen af piloterne strække sig over flere måneder. Hvordan det mere konkret kommer til at se ud - og præcis hvilken del Danmark kommer til at bidrage med - kommer muligvis på plads i den nærmeste fremtid.
I hvert fald mødes forsvarsministeren sammen med en række andre landes forsvarsministre - heriblandt den britiske, tyske og hollandske - i Warszawa på mandag.
Her er blandt andet en konkrete plan for træningen på dagsordenen.
Troels Lund Poulsen siger desuden, at Danmark er åben for også at diskutere, om der er behov for at donere F-16-kampfly fra dansk side. Om det bliver en realitet, er dog for tidligt at sige noget om nu, understreger han.
- Vi er åbne for at diskutere – når vi har lavet den træningsindsats – om vi skal gå skridttet videre og donere F-16-kampfly.
Holland, Belgien og Storbritannien bakker op
Også andre lande - Holland, Belgien og Storbritannien - bakker op om en fælles pilot-træning. Det har netop været muligt efter USA's udmelding, som er afgørende for træningsmissionen, idet USA producerer F-16-flyene.
På Twitter skriver Hollands premierminister, Mark Rutte:
- Detaljerne vil blive udarbejdet i de kommende uger. Ukraine kan regne med den urokkelige støtte fra Holland og dets internationale partnere.
Også den belgiske premierminister, Alexander de Croo, og Storbitanniens premierminister, Rishi Sunak, bekræfter støtten på Twitter i nogenlunde samme vendinger.
Også Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), stempler ind:
- Positivt med 'go' fra præsident Joe Biden, så F-16-træning af ukrainske piloter kan gå i gang. Den strategiske betydning kan ikke overvurderes, skriver han.
Zelenskyj takker for støtten
Den amerikanske melding om at ville støtte træningen af ukrainske jagerpiloter kommer, mens præsident Joe Biden er i Japan på G7-topmøde i Japan, hvor også Ukraines præsident vil være på søndag.
Ukraine har i længere tid efterspurgt mere avancerede kampfly, hvilket USA har afvist længe. Der er fra USA da heller ikke nye meldinger på det punkt her til aften.
Men nyheden om, at USA vil støtte pilottræningen, møder glæde hos præsident Volodymyr Zelenskyj.
- Jeg sætter pris USA's og præsidentens historiske beslutning om at støtte en international kampfly-koalition. Det vil i høj grad forbedre vores luftforsvar, skriver Zelenskyj på Twitter.
Han skriver desuden, at han forventer at diskutere den praktiske del af beslutningen på topmødet.
Erfarne piloter kan trænes på få måneder
Er det erfarne kampflypiloter, som de allierede skal træne i at flyve F-16 flyene, kan de være parate til at styre flyene på egen hånd i løbet af få måneder.
Det vurderer Anders Puck Nielsen, som er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.
- Det er formegentlig et spørgsmål om nogle måneder, siger han.
I det hele taget trænger det ukrainske luftforsvar til en overhaling, understreger analytikeren.
- Ukraine har forholdsvis mange piloter i forhold til de få fly, de har tilbage - og dem de har, er gamle og slidte, siger Anders Puck Nielsen.
- Stille og roligt er det ukrainske luftvåben under afvikling, og man er simpelthen nødt til at gøre noget for at langtidssikre det, siger han.
Ifølge militæranalytikeren er netop luftrummet over Ukraine et af de områder, hvor Rusland har været overlegen.