Forsvarsminister i modvind: I det mindste blev kantinemaden fjernet fra Bramsens akutte to do-liste

Venstre opfordrer statsminister Mette Frederiksen til at gå ind i forsvars-sag.

Der er måske bedre mad på vej i Forsvarets kantiner, efter upopulær aftale måske ophører før tid - trods det fortsatte modvinden på forsvarsområdet. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Efter måneders nådesløs kritik af kantinemad og rengøring på Forsvarets garnisoner havde Trine Bramsen onsdag en god nyhed med til Christiansborg.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og servicegiganten ISS får nu grønt lys til at indlede skilsmisseforhandlinger og gøre en ende på en upopulær aftale om kantine- og kasernedrift før tid.

- Det er en kontrakt, der har vist sig at give meget store udfordringer på kasernerne. Hvor soldater oplever, at kvaliteten i kantiner er for dårlig. Hvor rengøring ikke er, hvad den bør være, og hvor der generelt er alt for mange klager, sagde forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Her siger forsvarsministeren under onsdagens samråd, at den upopulære aftale måske snart er fortid.

Historisk stor aftale

Aftalen fra 2018 er på cirka tre milliarder kroner og stod til at udløbe i januar 2024. Den blev i sin tid kaldt historisk, fordi det var den største offentlige udlicitering i Danmark nogensinde.

Men i stedet endte den såkaldte ‘partnerskabsaftale’ som en historisk fiasko. I 2019 klagede soldater og ansatte mere end 6.000 gange over forholdene på garnisonerne. Siden er det kommet frem, at aftalen næppe har sparet forsvarsområde for det millionbeløb, der var meningen fra første færd.

Som DR Nyheder tidligere har beskrevet, har soldaterne siden da oplevet blandt andet en død mus i en sengeskuffe, blodplettet sengetøj og mugne sandwich. Trine Bramsen arvede dog problemet fra sin forgænger, idet aftalen blev indgået før hendes tid.

Minister i uformindsket modvind

Med skilsmisseforhandlinger forude ser det ud til, at en løsning på det problem er i sigte. Men ude af samrådsdøren fortsatte modvinden fra en anden sag med uformindsket styrke i dag.

En række fag- og interesseorganisationer har i et fælles debatindlæg kritiseret, at der på politisk niveau mangler en ‘grundlæggende forståelse’ af, hvad Forsvaret er for en størrelse.

Blandt andet efter Trine Bramsen sidste uge argumenterede for, at Forsvaret er en styrelse og forsvarschefen derfor ‘styrelseschef’. Det fik i weekenden tre tidligere forsvarschefer på banen med kritik.

Få øjeblikke efter, at forsvarsministeren havde annonceret en mulig løsning på kantine-sagen, fik den sag derfor Venstre til at forlange statsminister Mette Frederiksens (S) indgriben.

- Min og Venstres opfordring er: Statsminister, se nu at komme på banen og vis os, at der er tillid til forsvarschefen. At der er tillid til ledelsen. Se nu at få bugt med den meget dårlige stemning, der er i Forsvaret. Der har statsministeren, som forsvarsministerens øverste chef, et ansvar, sagde forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt (V).

Mærkesag for Konservative

Kantine-balladen i Forsvaret har været en mærkesag for Konservative, der har presset på for en løsning siden november. Forsvarsordføreren mener, at den nye skilsmisse-melding vidner om ‘en lille smule fremdrift’ for en trængt forsvarsminister.

- Men der er en anden stor udfordring, der skal løses. Om det så betyder, at Mette Frederiksen skal træde ind i sagen og finde en ordentlig løsning, eller det er noget, forsvarsministeren kan klare selv, det er op til regeringen, siger Niels Flemming Hansen (K).

Trine Bramsen har indbudt fag- og interesseorganisationerne til et møde om kritikken mandag efter vinterferien.

- Kritikken er ny for mig, og de organisationer, der rejser den, har ikke rejst den på nogle af de mange møder, jeg har haft med dem, sagde hun kort efter samrådet.

Her sagde hun også, at der ikke kan ‘drives en kile’ ind mellem hende og forsvarschef Flemming Lentfer, der har et godt samarbejde.

- Jeg har lige været inde og redegøre for en kontrakt, der giver dårlig mad og dårlig rengøring ude på kasernerne. Det kommer vi sammen til at håndtere, mig og forsvarschefen. Det kommer vi også til fremadrettet, sagde Trine Bramsen.

En død mus i en sengeskuffe og snuskede toiletter. Se video med eksempler på den manglende rengøring i Forsvarets lokaler.