Forsvarsminister kalder russiske fly ved Bornholm 'bevidst provokation': Kommer til at ske igen, siger ekspert

Danmark kan ikke gøre meget andet, end vi allerede har gjort, mener ekspert.

- Det er meget alvorligt, og det kan ikke ses som andet end en bevidst og overlagt provokation.

Sådan lød det i dag fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) om de to russiske fly, der fredag fløj ind i dansk luftrum ved Bornholm.

Siden har den russiske ambassadør været indkaldt til møde med Udenrigsministeriets udenrigspolitiske direktør, mens udenrigsminister Jeppe Kofod vil rejse krænkelsen af dansk luftrum over for vores allierede i Nato og EU.

- Vi ser desværre i stigende grad de udfordringer med Rusland. Der skal vi reagere skarpt, men også samlet, så derfor tager jeg det også op i Nato- og EU-kredsen, siger Jeppe Kofod.

Og den reaktion er lige efter bogen, siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.

- Vi har set det før, og vi kommer til at se det igen.

- Det kører lidt efter en skabelon. Der er en krænkelse, så en protest, en mere formel henvendelse, hvor den russiske ambassadør kommer ind i Udenrigsministeriet og får en påtale, og så er det ligesom det.

Kan ikke mindes noget lignende

Selvom det langt fra er første gang, at russiske kampfly har krænket dansk luftrum, så var fredagens hændelse alligevel speciel. Det fortæller chefen for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet, Karsten Marrup, til Ritzau.

- Jeg er ikke bekendt med, at der har været en situation, der har været værre end den i fredags, hvor de danske fly har måttet afvise og eskortere russiske kampfly ud på den måde, siger han.

Trine Bramsen kaldte også i dag adfærden "helt ny og aggressiv". Og der kan være flere grunde til den russiske provokation, siger Flemming Splidsboel.

- De gør det blandt andet for at teste beredskabet for at se, hvordan vi reagerer, hvor hurtigt, hvor kommer flyene fra, hvilke fly er det, og hvor mange kommer i luften. Man ønsker måske at markere sin utilfredshed med et eller andet eller at markere, at man kan slippe afsted med det.

Flere topmøder

En anden grund til hændelsen fredag kan måske også findes topmødet i Nato og mødet mellem Ruslands præsident Vladimir Putin og den amerikanske præsident Joe Biden, men det er svært at konkludere, mener Flemming Splidsboel.

Det eneste, der ifølge ham er sikkert, er, at det kommer til at ske igen.

- Der er noget teater og noget rituelt i det. Man ved nogenlunde, hvilke rammer det sker inden for. Vi forventer ikke det store, og det gør de heller ikke, siger seniorforskeren.

Det eneste, der ville kunne stoppe fremtidige russiske krænkelser af dansk luftrum, ville være, hvis der kommer et gennembrud i forholdet mellem Rusland og Nato.

- Man gør jo ikke det her med venner. Vi giver hinanden varslinger, samarbejder og koordinerer. Rusland er lidt frække med de her krænkelser af luftrum, men de ville jo aldrig turde at gøre det ved Kina. De ved godt, hvad de kaster sig ud i, fortæller Flemming Splidsboel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk