Forsvarsminister lægger 'Bøllebank' død: Operationen tilhører historien

Minister og forsvarets ledelse afviser at kulegrave forløb under militært slag.

Træfningen i 29. april 1994 i Tuzla mellem serbiske styrker og en dansk kampvognseskadron under FN-flag er siden gået over i historien som Operation Bøllebank. (Foto: Foto fra bånd © Type 2)

Hvad skete der egentligt den aprilaften i 1994, da danske kampvogne under mission for FN i Bosnien nedkæmpede serbiske tropper?

Var det et udtryk for resolut militær ledelse, der gav ordren til at besvare ilden og dermed gjorde op med fredsbevarende troppers hidtil mere passive rolle?

Eller var det - som en ny P1-dokumentar fortæller - de enkelte danske soldater, der under hård beskydning og med en handlingslammet ledelse, valgte at besvare serbernes granatregn på eget initiativ?

Spørgsmålet kan have betydning for, hvordan dansk militærhistorie fremover skal skrives, men det bliver ikke et spørgsmål for en formel undersøgelse, fastslår forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen:

- Jeg har ingen kommentarer til den konkrete operation, der fandt sted for mere end 22 år siden. De præcise omstændigheder omkring operationen ses således primært at have historisk interesse, hvorfor jeg ikke agter at iværksætte tiltag i den anledning, svarede han i dag Folketinget, hvor De Radikale og Socialdemokratiet bad forsvarsministeren om at forholde sig til sagen.

Oppositionspartier vil have sagen undersøgt

Alternativet og Enhedslisten ønsker en uvildig undersøgelse af Operation Bøllebank.

Men heller ikke forsvarets nuværende ledelse føler et behov for at genåbne sagen:

- Hændelsen skete for 22 år siden, og ingen i Hærens eller forsvarets øverste ledelse i dag, var til stede. Ingen vil derfor på stående fod kunne udtale sig kvalificeret om hændelsen – men blot konkludere, at enheden umiddelbart reagerede hensigtsmæssigt og besvarede den fjendtlige beskydning, hedder det i en pressemeddelelse fra Værnsfælles Forsvarskommando.

Soldater bliver rost

Forsvaret roser 22 år efter soldaternes indsats som "fremragende" og understreger, at hverken den daværende ledelse eller Forsvarets Auditørkorps fandt grund til at kritisere enkeltpersoner.

- På den baggrund ser Forsvaret ikke umiddelbart noget behov for at iværksætte en uvildig undersøgelse.

I dokumentarprogrammet modsiger flere af soldaterne, der deltog i Operation Bøllebank, den officielle version og fortæller, at de ikke fik ordre til at nedkæmpe serberne af den daværende ledelse, major og eskadronchef Carsten Rasmussen og oberstløjtnant Lars R. Møller. Beskyldninger som Lars R. Møller kalder "pølsesnak".

Forsvarskommando: Opgaven blev løst

Hos Værnsfælles Forsvarskommando undrer man sig ikke over de forskellige oplevelser af slaget:

- Det er ikke unaturligt, at der opstår flere nuancer af oplevelser under kamp. Det er der mange eksempler på i krigshistorien. Alt efter hvilket perspektiv, man har, kan flere versioner af samme oplevelse være rigtige, skriver presseofficer Torben Kjeldsen og fortsætter:

- Det vigtigste for os er derfor at anerkende soldaternes professionelle og modige indsats under kampene. De gjorde det godt, og opgaven blev løst.

FAKTA OM OPERATION BØLLEBANK

  • Operation Bøllebank er navnet på et slag udkæmpet af danske kampvogne under FN-flag under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. Det fandt sted nær Tuzla i det nuværende Bosnien-Hercegovina d. 29. april 1994.

  • En svensk-norsk bemandet observationspost blev beskudt af serbiske styrker, og herefter rykkede en dansk kampvognseskadron dem til undsætning. Undervejs kom de danske kampvogne i ildkamp mod de serbiske styrker. De danske kampvogne besvarede ilden og beskød serberne. Op mod 150 serbere blev dræbt. Ingen danske, norske eller svenske soldater mistede livet.

  • Den danske kampvognseskadron på 10 kampvogne var en del af den fællesnordiske bataljon NORDBAT 2, hvor den danske oberstløjtnant Lars R. Møller var næstkommanderende bataljon. Major Carsten Rasmussen var chef for den danske kampvognseskadron.

  • Operationen betegnes som det største danske slag siden Anden Verdenskrig, og det var første gang FN-styrker brugte tunge våben i en fredsbevarende mission.

  • Operation Bøllebank fik betydelig opmærksomhed både i danske og udenlandske medier.

  • Kilder: forsvaret.dk. Wikipedia.dk folkedrab.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk