Forsvarsminister om formodet fejlangreb i Syrien: Lad os nu se, hvad der er sket

Hændelsen i Syrien skal undersøges til bunds, før forsvarsministeren vil åbne en politisk diskussion af missionen.

To danske F16-fly var med i et angreb 17. september i Syrien, hvor det formodes, at koalitionen har dræbt mindst 60 syriske soldater og 100 meldes såret. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Der er behov for en grundig undersøgelse af forløbet for at klargøre, om den internationale koalition ved en fejl har angrebet en syrisk militærposition.

Det mener forsvarsminister Peter Christensen (V).

Indtil da vil han ikke svare på, hvordan det videre forløb ser ud, eller hvad det kan have af konsekvenser for koalitionens mission, hvor danske F16-fly deltager.

- Jeg kan ikke stå her og svare på, hvad der er rigtigt, eller hvad der er sket. Det skal vi have undersøgt grundigt. Det er jeg sikker på, at koalitionen går i gang med nu, og at det danske forsvar vil bidrage med at få det gjort grundigt. Det er tilfredsstillende, siger han.

Meldingen kommer, efter at det er kommet frem, at to danske F16-fly var med i et angreb i lørdags i Syrien, hvor det formodes, at koalitionen har dræbt mindst 60 syriske soldater og såret omkring 100. Målet var ellers Islamisk Stat, som har haft omringet militærbasen i Deir al-Zor i det østlige Syrien.

Forsvarsministeren understreger, at det er dybt beklageligt, hvis der er sket en fejl.

- Men det svære i denne diskussion er, at vi ikke ved, hvad der er sket. Den politiske diskussion burde blive taget efterfølgende, siger han.

Enhedslisten kræver en uvildig undersøgelse, så det ikke kun er en intern militærundersøgelse. En udmelding, som ifølge forsvarsministeren kommer alt for tidligt.

- Lad os nu se, hvad der er sket, inden automatreaktionerne kommer. Det er tidligt at bede om en uvildig undersøgelse, inden man overhovedet har fået afklaret, hvad der er op og ned, siger Peter Christensen.

Se DR 2 Morgens interview med Peter Christensen nedenfor.