I mere end 300 år har Søværnet holdt til på Nyholm i Københavns Havn.
Men ifølge planerne i det nuværende forsvarsforlig skal Søværnet forlade Nyholm inden for de kommende år, hvorefter området kan bruges til andre formål.
Disse planer rimer dog ikke på en tid, hvor Forsvaret generelt vil vokse, og Søværnet bør derfor blive på Nyholm.
Det mener blandt andre Rasmus Jarlov, der er forsvarsordfører for Det Konservative Folkeparti samt formand for Folketingets Forsvarsudvalg.
Han vil kæmpe for at bevare Søværnet på Nyholm, når der inden længe skal forhandles om et nyt forsvarsforlig.
- Det giver ingen mening, at man lukker et sted, som er egnet til blandt andet uddannelsesaktivitet, siger Rasmus Jarlov, der også peger på Søværnets historiske tilknytning til Nyholm.
- Jeg synes, det er vigtigt, at man holder fast i ånd og kultur. Det giver noget til folk i Forsvaret, når de ved, at de er en del af noget større, siger han.
DF bakker op
Holdningen bakkes op af Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Alex Ahrendtsen, der også gerne ser, at Søværnet bliver på Nyholm.
- Vi kommer til at styrke Forsvaret gevaldigt de næste år, og det betyder, at der skal ansættes langt flere. De skal have steder at være, og der vil Nyholm være udmærket, siger Ahrendtsen.
En vis genklang fornemmer man også i den tilbagemelding, som Venstres forsvarsordfører, Mads Fuglede, har givet DR Nyheder. Han ønsker ikke direkte at løfte sløret for partiets planer for Nyholm, men skriver følgende:
'Grundet den geopolitiske situation har planerne for det danske forsvar ændret sig, siden vi lavede det gamle forsvarsforlig. Dengang blev beslutningen truffet med en intention om, at Forsvaret skulle være mindre, og i dag er situationen en helt anden. Det betyder, at vi får brug for flere ansatte, bygninger og materiel'.
Skuffelse hos Københavns Kommune
På Københavns Rådhus går flere politikere med planer og visioner, der handler om at gøre Nyholm til rekreativt område, og derfor bliver de politiske meldinger fra Christiansborg modtaget med ærgrelse hos Socialdemokratiets gruppeformand, Lars Weiss.
- Jeg vil blive skuffet, hvis det viser sig, at Nyholm alligevel ikke kan åbnes for københavnerne og blive inddraget i byen. Den har så mange muligheder, siger han.
Kommunen har blandt andet kig på den gamle søofficersskole, som kunne omdannes til plejehjem. Derudover vil man gerne have offentlig adgang til Nyholms idrætsfaciliteter og i det hele taget skabe liv og muligheder for københavnerne i området.
Lars Weiss forstår godt argumentet for, at Forsvaret i de kommende år vil blive større og ikke mindre, som man måske ellers havde forestillet sig. Men han så dog stadig gerne, at politikerne på Christiansborg holdte fast i planerne om at flytte Søværnet væk fra Nyholm.
- Uden at være ekspert på området tror jeg ikke, at Nyholm er egnet til at huse et moderne søværn. Udflytningen ville være logisk, siger han.
Socialdemokratiets forsvarsordfører, Simon Kollerup, skriver i en mail til DR Nyheder, at man 'endnu ikke har taget stilling til, hvordan sagen om Nyholm skal håndteres'.
Det forventes, at forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig går i gang senere på foråret.