Fortrolig terror-rapport lå og flød på gaden

En rapport fra Beredskabsstyrelsen afslører, at der var farlige sprængstoffer hos de terrorsigtede i Vollsmose-sagen. Selvom rapporten er fortrolig, lå den og flød på gaden udenfor det laboratorium, hvor prøverne blev analyseret.

En rapport fra Beredskabsstyrelsen afslører, at der var farlige sprængstoffer hos de terrorsigtede i Vollsmose-sagen. (Foto: Simon Bohr © Scanpix)

Der var farlige sprængstoffer hos de terrorsigtede i Vollsmose-sagen. Det afslører en fortrolig rapport fra Beredskabsstyrelsen.

Selvom rapporten er fortrolig lå den og flød på gaden, lige udenfor det laboratorium hvor prøverne blev analyseret, skriver B.T.

Terrorsagen
 • Den 5. september bliver ni unge fra det muslimske miljø i Odense-bydelen Vollsmose anholdt. De sigtes for at forberede en terrorhandling
 • De anholdte er mellem 18 og 33 år og alle mænd. Seks af de sigtede er danske statsborgere, en er udenlandsk statsborger.
 • Den 6. september varetægtsfængsles to af de syv anholdte i terrorsagen. Fem får anholdelsen forlænget i tre døgn. De resterende to bliver løsladt.
 • Den 8. september bliver fem af de anholdte varetægtsfængslet af retten i Odense.
  Dermed er antallet af varetægtsfængslede i sagen oppe på syv.

Fundet af forbipasserende

Det var en tilfældigt forbipasserende mand, der i weekenden så et stykke papir ligge og flyde ved Universitetsparken på Østerbro i København.

Da han tager det op og læser indholdet, viser det sig at være en hemmelig rapport, skrevet af afdelingen for kemisk beredskab under Beredskabsstyrelsen.

Rapporten, som manden afleverede til B.T., afslører, at der hos nogle af de terrorsigtede er fundet det sprængfarlige stof TATP, der står for triacetoneperioxid.

Sprængstof kendt fra Mellemøsten

Et hjemmelavet stof, der blandt andet blev brugt ved terrorangrebet i London sidste år ligesom det er kendt som et sprængstof, der er anvendt ved selvmordsbomber i Mellemøsten.

Ifølge afdelingen for kemisk beredskab har stoffet ingen kommerciel værdi og må derfor siges at være et belastende bevismateriale for de terrorsigtede.

At rapporten blev fundet i det fri forbavser direktøren for Beredskabsstyrelsen.

- Det lyder umiddelbart aldeles uacceptabelt, at fortrolige papirer på den måde er frit tilgængelige, sagde direktør Frederik Schydt.

De syv mistænkte fra Vollsmose
 • AF: Palæstinenser fra Libanon. Omkring 18 år. Beskrives som en normal ung fyr, og er ikke særligt religiøs.
 • AA: Dansker, som er konverteret til islam. Omkring 31-33 år.
 • SA: Palæstinenser fra Libanon. Slutningen af 20'erne. Meget religiøs. Arbejder i en stor grønthandel. Gift og har flere børn.
 • MZ: Flygtning og statsløs palæstinenser med forældre fra Syrien. Omkring 33 år. Stærkt troende og kaldes 'Lille-imam', fordi han hjælper imamerne til fredagsbønnen. Pensionist, gift og nybagt far.
 • XX: Palæstinenser, har været kort tid i Danmark. Bror til MZ.
 • RD: Født i Danmark af palæstinensiske forældre. Cirka 18 år. Går stadig i skole. Kommer fra berygtet familie, som er kendt for kriminalitet. På grund af familieproblemer begyndte han at blive meget religiøs for nogle år siden.
 • AK: Irakisk kurder. Cirka 21 år. Begyndte for et par år siden med at deltage meget i moskeen. Læser til social- og sundhedshjælper.
 • SH: Palæstinenser fra Libanon. 24 år. Rettroende muslim. Førtidspensionist på grund af skade i krigen i Libanon, hvorfra han flygtede for 12-13 år siden. Hjælper nogle gange sin onkel i en grønthandel. Gift og har en søn og en datter.
 • JR: Kurder fra Irak. Cirka 33 år. Er kendt for at tale for fred og prøve at hjælpe unge mennesker på rette vej. Arbejder som slagter, er gift og har tre børn.
 • Kilde: Politiken
Frederik Schydt: Det bør ikke kunne ske (Radioavisen 7:00)