Det skal være muligt for butikker, restauranter og andre at skrue op for overvågningen ud på offentlig vej, så man fremover må tv-overvåge op til 100 meter frem i stedet for de nuværende 30 meter.
Sådan lyder et af tiltagene i en ny bandepakke, som blev præsenteret i dag, og netop det tiltag er flere butikker eller beværtninger åbne for at gøre brug af.
Hos Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, er indtrykket, efter at have ringet rundt til nogle af dens medlemmer med restauranter og natklubber, at det er noget, de ser positivt på, hvis det kan øge sikkerheden i det offentlige rum.
- Sikkerhed og tryghed er et vigtigt emne specielt for de virksomheder, som opererer om natten, siger Jeppe Møller-Herskind, kommerciel direktør i Horesta.
Også hos dagligvarekoncernen Coop, der blandt andet har butikkerne 365 discount og Kvickly, er man umiddelbart positivt stemt over for det.
Her er meldingen fra Jens Juul Nielsen, Coops informationsdirektør, at man vil vurdere det fra butik til butik, da der kan være forskellige lokale forhold at tage højde for.
Justitia: Potentielt kan man få en meget stor overvågning i Danmark
Tiltaget om at udvide retten til at overvåge i det offentlige rum er en del af aftalen om en ny bandepakke, som et bredt flertal af Folketingets partier står bag. Formålet er, at den skal være med til at forebygge og slå ned på bandekriminalitet.
På pressemødet sagde justitsminister Peter Hummelgaard (S) følgende om videoovervågningen:
- Vi har kunnet se, at overvågning er et nyttigt og vigtigt redskab både til at få opklaret og forhindret forbrydelser.
Mens direktør Birgitte Arent Eiriksson i den juridiske tænketank Justitia kan se, at det kan have en effekt med udvidet videoovervågning, når det kommer til den opklarende del, så mener hun ikke, at det har en præventiv effekt.
Hun frygter, at det kan komme i konflikt med vores ret til privatliv, hvis for mange kommer til at gå med på den.
- Hvis vi forestiller os, at det er alle de private erhvervsdrivende, som har mulighed for det, der gør det, så får vi en meget stor overvågning i Danmark, siger hun.
Det kan altså få betydning for, hvordan vi tør opføre os i det offentlige rum - herunder hvad vi tør at sige, og hvem vi tør mødes med, og om vi for eksempel tør deltage i en demonstration.
- Hvis vi ved, vi er overvåget, så har det en effekt på, hvad vi tør gøre i vores privatliv.
Holdningen til udvidelsen af videoovervågningen er dog lidt en anden hos Thomas B. Moeslund, der er professor i AI- og videoovervågning på Aalborg Universitet.
- Jeg har svært ved at se, at det krænker privatlivet.
Ifølge ham kan man med de typiske kameraer, der sidder i dag, ikke genkende personer, der er på hverken 30 eller 100 meters afstand.
Justitsministeriet oplyser, at når det kommer til at udvide overvågningen i det offentlige rum op til 100 meter, så gælder tiltaget for de overvågningskameraer, som butikker, restauranter og så videre selv har.
Hvis du vil læse den fulde aftale om alle 44 tiltag, finder du den her.
TV Avisen har klokken 18.30 også et indslag om bandepakken og overvågning, som du finder her.