Fra 40 til fire: Forskere trækker ulvetal i Danmark tilbage

Aarhus-forskerne, der står for at tælle ulve i Danmark, trækker tidligere udmeldinger tilbage: Der er nu kun bevis for, at fire ulve har været i Danmark.

Antallet af ulve i Zoologisk Have (billedet) er der styr på, men der er nu på ny usikkerhed om, hvor mange ulve, der har været i Danmark. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

Først var tallet 40, så var det 20-23 og nu kan forskerne kun dokumentere, at der har været fire ulve i Danmark.

Det er meldingen fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet (DCE) og Naturhistorisk Museum i Aarhus, der netop har trukket de tidligere vurderinger af, hvor mange ulve der har været i Danmark, tilbage.

- Der har i hvert fald været fire ulve i Danmark, inklusive den, der blev fundet død. Og hvis du spørger, hvor mange der er nu, er svaret mindst én – den, der blev fotograferet i søndags, siger Peter Sunde, seniorforsker ved Aarhus Universitet og ny ansvarlig for arbejdet med ulveovervågning i Danmark.

De tidligere tal for, hvor mange ulve der har været i Danmark, bliver trukket tilbage efter en lang periode med kritik af forskernes overvågning af ulvebestanden i Danmark.

Samtidig med, at forskerne trækker resultaterne tilbage, lover de nye arbejdsgange og langt mere systematik i arbejdet med at indsamle ulvespor.

Var ulvelorten en rævelort?

Forskerne fra Aarhus Universitet fortalte i juni 2015, at de havde bevis for, at 40 ulve havde lagt vejen forbi Danmark.

Det gjorde de blandt andet på baggrund af DNA-prøver fra ulvelorte, som frivillige havde indsamlet.

Efterfølgende undersøgte tyske forskere på Senckenberg Instituttet prøver fra Aarhus-forskerne, og var kun i stand til at finde bevis for fire ulve.

Tyskerne fandt derimod ud af, at en stor del af de prøver, som Aarhus-forskerne bestemte til at være ulvelort, var rævelort.

Det fremgår af korrespondance mellem Senckenberg Instituttet og Naturstyrelsen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Seks måneder med tvivl om resultaterne

Efter at have modtaget resultaterne fra forskerne i Tyskland, udsendte Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet en pressemeddelelser, hvor de nedjusterede antallet af ulve til mellem 20 og 23. Den udmelding blev dog modtaget med voldsom kritik fra forskere fra Københavns Universitet.

- Det er jo det, vi gik ud og sagde for måneder tilbage: at der er en håndfuld ulve og at det er dét, der er bevis for, siger Carsten Rahbek, der er professor ved Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet.

Spørgsmål er så, hvorfor Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) først trækker deres kort over ulvene i Danmark og bud på, hvor mange ulve der har været i Danmark, tilbage nu.

- Det skyldes simpelthen, at det rent teknisk tager lang tid at finde ud af sammenhængen i data. Når man vælger at gøre det (at trække resultater tilbage, red.), så skal der være tungtvejende argumenter for at gøre det. Og det har simpelthen taget den tid at finde ud af, siger Peter Sunde.

Nu vil DCE gennemgå og validere de hidtidige resultater, for at kunne udgive nye kort over ulvens færden i Danmark til efteråret.

- Det er glædeligt, at DCE nu erkender, at deres udmeldinger om 40 eller 20 ulve formentlig ikke er rigtige og derfor trækker deres kort og oplysninger tilbage, siger Carsten Rahbek.

Nye metoder i ulveforskningen på vej

Aarhus-forskerne trækker altså deres resultater tilbage for grundigt at gennemgå resultaterne.

Samtidig indfører de en række nye metoder i det fremtidige arbejde med at finde ulven i Danmark.

- Fremadrettet skal der være en helt anden grad af systematik i den måde man prøver at finde spor fra ulve på, siger Peter Sunde.

- Det vil vi fremover gøre efter tyske standarder, sådan at de resultater vi får i Danmark bliver fuldstændig sammenlignelige med de resultater, vi har fra Tyskland.