Fra 'bizar' til 'karismatisk': DF's tone overfor Le Pen har ændret karakter

Dansk Folkeparti og Le Pens politik ligner hinanden på flere områder, lyder det fra Stephanie Surrugue.

I morgen besøger Marine Le Pen Danmark, hvor hun blandt andet skal mødes med Søren Espersen og drøfte Europas fremtid. (Foto: SYLVAIN THOMAS © Scanpix)

- Front National er på mange måder et parti, som man må begræde spiller så stor en rolle. Det er trist, at et parti med dybt antisemitiske rødder (...), og som er kendt for at markere sig med alle mulige bizarre meldinger, kan få så mange franskmænds stemmer.

Så markant lød dommen over den franske højrefløjsleder Marine Le Pens parti fra Dansk Folkeparties Morten Messerschmidt for fem år siden.

Torsdag skal den nationalkonservative partiformand mødes med Søren Espersen (DF), der som formand for Det Udenrigspolitiske Nævn tager imod den franske gæst.

På mødet skal de drøfte forholdet mellem Danmark og Frankrig samt Europas fremtid.

Og i dag har tonen overfor Le Pen og hendes parti Rassemblement National (National Samling), som partiet har skiftet navn til, fået en noget anderledes og mere positiv klang.

I dag glæder Søren Espersen sig over mødet med den "karismatiske figur i europæisk politik"

- Med hendes nye parti har hun virkelig fået ryddet op. Hvor vi før havde svært ved at arbejde sammen med dem, er det betydeligt nemmere nu. Så det er enormt spændende at møde så stort et navn i europæisk politik, siger Søren Espersen dagen før mødet.

Nye toner

Den mildere tone fra Dansk Folkeparti overfor Marine Le Pen er et "spændende nybrud på den europæiske højrefløj", siger DR's Internationale korrespondent Stephanie Surrugue.

- Marine Le Pen og hendes parti har brug for flere europæsiske samarbejdspartnere. Hun fik et kanonvalg til forrige Europarlamentsvalg i 2014, hvor Front National er blevet det største franske parti med 24,9 procent af stemmerne.

Trods det gode valg har partiet ikke fået det optimale ud af resultatet, blandt andet fordi det tog Le Pen mere end et år at få skabt en gruppe i Europa-Parlamentet, forklarer Stephanie Surrugue:

- Denne gang er hun indstillet på at få det maksimale ud af valget - blandt andet derfor ser vi hende tilbringe to dage i Danmark, hvor hun selv har bedt om møder med Søren Espersen, siger hun.

DF og National Samling har flere ligheder

Selvom Dansk Folkeparti tidligere har haft travlt med at lægge afstand til Le Pens politik, så er der en række områder, hvor de to partier ligner hinanden.

- Det gælder både skepsissen overfor EU, men også spørgsmålet om indvandring, arbejdsmarkedspolitik og på en række socialpolitiske spørgsmål, siger Stephanie Surrugue og tilføjer, at Marine Le Pen gennem flere år har forsøgt at give sit parti er nyt og mere mildt image.

Navneforandringen fra Front National til Rassemblement National er en del af det imagearbejde.

- Og det lader til at have virket, i hvert fald kalder Søren Espersen kalder således Rassemblement National for “hendes nye parti”, tilføjer Stéphanie Surrugue.

Marine Le Pen har med National Samling længe haft et ønske om et bredere samarbejde i EU, og har senest tilsluttet sig en ny politisk alliance mellem højrefløjspartier i EU-Parlamentet.

Også Dansk Folkeparti er med i alliancen, som er grundlagt af Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, fra partiet Lega.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk