Fra det vilde vest til orden: De ulovlige e-cigaretter skal ned af hylderne

Massiv kontrolkampagne skal kigge forhandlere af e-cigaretter efter i sømmene.

Nikotinindholdet i væsken, som bruges i e-cigaretter, må ikke være højere end 20 mg/ml ifølge den nye lovgivning. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

E-cigaretter med nikotin, e-væske og væskebeholdere, som indeholder nikotin, men som ikke er blevet anmeldt til Sikkerhedsstyrelsen, skal væk fra forhandlernes hylder.

For at sikre, at det sker, indleder Sikkerhedsstyrelsen i dag en massiv kontrolkampagne.

- Vi går fra et marked, hvor det har været lidt 'wild west-agtigt', siger direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lone Saaby.

- Nu har vi fået et regelsæt, og så skal det regelsæt overholdes.

Fra i dag og frem til onsdag kører Sikkerhedsstyrelsen en massiv kontrolkampagne for at komme de ulovlige produkter til livs.

Anledningen er, at der i går var deadline for forhandlerne til at få anmeldt og lovliggjort deres produkter - hvis altså de lever op til de nye regler for markedet, som trådte i kraft den 7. juli i år.

- Der har været en periode, hvor vi alene har oplyst om de nye regler, men nu kommer vi til at kontrollere, om virksomhederne efterlever reglerne på området, forklarer Lone Saaby.

- Hvis der er ulovlige produkter, bliver virksomhederne bedt om at tage dem af hylderne med det samme, og gør de ikke det, bliver de politianmeldt, og så er det en politisag.

I alt kan omkring 150 forhandlere af e-cigaretter se frem til et besøg fra Sikkerhedsstyrelsen, ligesom der også vil blive ført tilsyn med et større antal af de webbutikker, der også sælger e-cigaretter.

Efter kontrolkampagnen er afsluttet, skal Sikkerhedsstyrelsen fortsat føre tilsyn med forhandlerne af e-cigaretter, og ifølge Lone Saaby er ambitionen at komme igennem halvdelen af produkterne i løbet af to-tre år.

Derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen også forbrugerne til at tage kontakt til dem, hvis de selv støder på produkter, der ikke overholder reglerne.

Det kan blandt andet ske gennem hjemmesiden e-cigaretregler.dk, hvor der også står meget mere om de nye regler på området.

Artiklens rubrik og indledning er rettet klokken 16.59.

FacebookTwitter