Fra en 20'er til 800 kroner: Medicinalfirma hæver prisen på livsvigtig medicin til for tidligt fødte børn

- Det er ikke ulovligt. Det er bare grådigt, siger sundhedsøkonom om medicinalfirmaets metoder.

Carl klynker og putter sig ind til sin mor.

Med et lyseblåt klæde over sig ligger han på sin mors bryst på hospitalsstuen på Aalborg Universitetshospitals neonatalafdeling.

Carls lille rødmossede hånd knuger morens tommelfinger. Hans håndled er kun lidt tykkere end hendes finger.

En iltslange sidder i næsen, og samtidig får Carl medicin, der skal hjælpe ham med at trække vejret. Carl har nemlig brug for begge dele, fordi han er født tre måneder for tidligt.

Da han kom til verden for to måneder siden vejede han blot 925 gram.

- Og som alle andre små børn tabte han sig også i starten, så han var nede at veje 750 gram. Og så trådte der jo en alvor til, som handlede om liv og død for Carl og for os, siger Signe Pilgaard, der er mor til Carl.

Det er ganske almindeligt, at for tidligt fødte spædbørn har svært ved at trække vejret selv. Derfor hjælper lægerne Carl og de andre børn til at gøre det med en bestemt type medicin, der indeholder stoffet koffeincitrat.

Ligesom kaffe indeholder stoffet koffein.

- Deres vejrtrækningcenter er umodent, og det betyder, at de har nogle vejrtrækningspauser. Ved at give dem koffeincitrat stimulerer vi dem til at huske at trække vejret, forklarer Pia Sønderby Christensen, der er overlæge på afdelingen.

Men en dag i 2014 får hun og de andre læger på afdelingen et chok.

Prisen på Carls og de andre børns medicin stiger med intet mindre end 4000 procent.

- Vi tænkte, at det simpelthen ikke kunne være rigtigt. Det måtte være en fejl, siger Pia Sønderby Christensen i DR Dokumentaren "Medicinens Pris".

Firma udnytter lovgivningen

Men der er ikke sket en fejl.

De danske apoteker, der indtil 2014 producerede medicinen, må ikke længere fremstille den. Det sker, fordi medicinalfirmaet Chiesi har fået eneret til at markedsføre medicinen under et nyt navn, Peyona.

Ved at udnytte en bestemmelse i loven, som egentlig skal tilgodese de firmaer, der har store udgifter forbundet med udviklingen af lægemidler til en lille målgruppe, har firmaet fået 10 års eneret på det europæiske marked.

- Det er ikke ulovligt, det er bare grådigt, forklarer den amerikanske sundhedsøkonom Rena Conti, der i sit arbejde på Chicago Universitetet forsker i økonomien bag medicin til sjældne sygdomme og tilstande - som eksempelvis for tidligt fødte børn.

Med eneretten kan firmaet bag Peyona holde andre medicinalfirmaer væk og dermed opnå et monopol.

Firmaet Chiesi, der ikke selv har udviklet medicinen, hæver med den eneret i 2014 prisen med 4.000 procent. Nu koster fem ampuller med 100 milligram koffeincitrat 800 kroner. Før kunne samme mængde koffeincitrat købes til 20 kroner.

Det er ifølge Region Hovedstadens sygehusapotek ukompliceret at fremstille medicinen til de for tidligt fødte spædbørn.

- Det er ikke svært at lave, siger farmaceut Janne Christiansen, da DR Dokumentar møder hende i laboratoriet.

Sygehuset har sagt ja til at demonstrere, hvor nemt det er at fremstille medicinen

Hun tapper destilleret vand fra en hane og vejer noget hvidt pulver af på en vægt.

- Man blander de to ingredienser, og det er hurtigt opløst. Det er som når du putter sukker i din kaffe, siger hun.

Carl skal stadig have medicinen

På Aalborg Sygehus er overlæge Pia Sønderby Christensen ved at gå stuegang. Den næste patient, hun skal tilse, er lille Carl.

Han ligger ikke længere på sin mors bryst, men sover nu i sin seng på stuen.

- Skal vi lige se, hvordan det går med den lille mand, spørger hun, idet hun kommer ind på stuen.

Pia Sønderby Christensen stiller sig foran sengen og kigger ned til Carl, der grynter lidt i søvne.

- Ved du hvad, så lytter jeg lidt til dig, mens du sover.

Pia knapper hans bluse op og lægger det kølige stetoskopet til hans bryst, og Carl begynder at klynke.

- Åh, han bliver bare så stor, hvad, siger Pia Sønderby Christensen.

- Ja, det gør han.

Signe Pilgaard står lige ved siden af sin søns seng, mens lægen undersøger ham. Hun stryger en finger hen over Carls pande for at trøste ham.

- I forhold til koffeincitratet, så forestiller jeg mig, at vi bliver ved med at give ham det weekenden over, og så kan vi se, om det har været så stabilt, at vi kan stoppe med at give det på mandag, siger Pia Sønderby Christensen.

Signe Pilgaard nikker.

Læge Pia Sønderby Christensen undersøger lille Carl for at se, om han skal blive ved med at få medicin. (© dr)

Siden Carl blev født har han flere gange om dagen fået koffeincitrat.

Og fordi koffeincitratet er livsnødvendigt for ham og flere andre børn, er medicinudgifterne på afdelingen på Aalborg Sygehus steget markant, siden medicinalfirmaet Chiesi overtog produktionen fra de danske apoteker i 2014.

Inden da brugte afdelingen 20.000 kroner om året på koffeincitrat. Nu koster samme mængde koffeincitrat cirka en halv million kroner mere.

- Det er rigtig, rigtig mange penge for os, og vi har et medicinbudget på det her afsnit, som ligger på omkring en million om året. Så det er en væsentlig fordyrelse, siger Pia Sønderby Christensen.

Medicinudgifterne er eksploderet

Det er ikke kun på neonetalafdelingen i Aalborg, at lægerne oplever en stigning i medicinudgifterne. I hele landet er sygehusenes udgifter til medicin steget voldsomt.

Sidste år købte sygehusene medicin for 7,5 milliarder kroner. Det er næsten dobbelt så meget som i 2007.

(© dr)

- Vi kan se, at der er nogle konti, der buler ud hele tiden. Og her er det specielt medicinkontoen. Den har vi ikke stillet spørgsmålstegn ved på noget tidspunkt, for vi har bare sagt, at vi betaler, hvad det koster, og så må vi finde pengene, siger Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner.

Imens medicinudgifterne er steget, har man af økonomiske årsager nedlagt sygehusafdelinger og afskediget personale.

Samtlige danske regioner i Danmark har det seneste år sparet på sygehusene. I Midtjylland skal regionen for eksempel spare 699 millioner kroner frem til 2019. Halvdelen af besparelserne skyldes stigende medicinudgifter.

- Når sygehusene har et fast budget, skal de inden for det budget pludselig finansiere en ekstra udgift, og så må de gribe de håndtag, de kan. For de for tidligt fødte børn skal jo have den her medicin, og der står afdelingerne så med det ubehagelige ansvar at skulle finansiere det, siger Bent Hansen.

Nyt medicinråd skal give modspil

Medicinalfirmaet Chiesi, der nu fremstiller medicinen Peyona, som Carl og de andre for tidligt fødte børn får, afviser at stille op til interview. Men i en kortfattet e-mail til DR Dokumentar skriver firmaet, at prisen i Danmark er en gennemsnitspris af prisen i Europa.

Chiesi ønsker ikke at oplyse, hvorfor prisen er steget, selv om firmaet ikke selv har udviklet lægemidlet. I stedet skriver firmaet, at sygehusvæsenet har accepteret beløbet.

Som reglerne er i dag må regionerne ikke sige nej til medicin på grund af prisen.

Men fra næste år har regionerne alligevel besluttet at oprette et nyt medicinråd, der skal give medicinalindustrien mere modstand og vurdere, hvad der er rimeligt at betale for medicinen.

- Vi ved godt, at der fortsat kommer stigende medicinudgifter, men hvis vi skal holde den stigning på et niveau, hvor vi har en chance for at betale det, skal vi altså have en så stærk købermagt som muligt, siger Bent Hansen.

Carl kæmper ikke længere for at få vejret

På Aalborg Universitetshospital klynker Carl ikke længere. Blusen er knappet igen, og han har fået en tør ble på.

Han ligger på siden og sover, mens hans mor aer ham på kinden.

Fra på mandag skal han måske ikke længere have koffeincitrat. For nu er hans lunger meget mere udviklede, end de var, da han med en fødselsvægt på under et kilo kom til verden.

Carl på to måneder sover igen, efter lægen har undersøgt ham. (© dr)

Det er nu to måneder siden. Og i dag husker Carls mor, Signe Pilgaard, tilbage på en lille dreng, der kæmpede for at få vejret.

- Det var ikke en slap, men træt Carl, der lå og altid kæmpede og havde indtrækninger i brystet og kæmpede lidt for vejret, fortæller hun.

Hun er derfor ikke i tvivl om, at medicinen har hjulpet hendes søn.

- Det (medicinen red.) gik ind og gjorde, at han fik lettere ved det, fortæller hun og aer Carl, der grynter lidt under hendes kærtegn.

Mandag aften sender DR1 dokumentaren "Medicinens Pris". Foruden koffeincitrat ser dokumentaren også på medicin mod depression og hepatitis C. Det er klokken 20.45.