Fra 'falsk tryghed' til krav: Sådan har holdningen til mundbind ændret sig

Om en uge skal vi til at vænne os til masker i den kollektive trafik. Men det har ikke hele tiden været planen.

DSB-personalet har haft lidt længere tid til at vende sig til mundbindene. Den 13. august blev det nemlig et krav, at DSB's ansatte skulle bære mundbind i myldretiden. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Og det er nye toner. Sundhedsmyndighederne har nemlig før været tilbageholdende med at opfordre til at bære det omdiskuterede mundbind.

Lad os tage en tur tilbage i nogle af det sidste halve års udtalelser om mundbind fra sundhedsmyndigheder og virologer for at blive klogere på, hvordan holdningen til maskerne har udviklet sig.

12. februar: Mundbind giver ikke rigtig mening

I februar var mundbinds-anbefalinger ikke en del af i myndighedernes retningslinjer vedrørende coronavirusset. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

I Aftenshowet den 12. februar bliver direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm spurgt, om han synes, at det giver mening at købe mundbind. Og det synes han ikke, at det gør på daværende tidspunkt - så længe man ikke er smittet eller arbejder med syge:

- Ikke rigtigt hvis man er almindelig turist eller almindelig rejsende. I hvert fald ikke i Danmark, eller hvis man rejser andre steder hen i verden. Hvis man passer en, som er coronasmittet, hvis man for eksempel er læge eller sygeplejerske og kommer meget tæt på, så giver det mening at bære maske.

Han synes på det her tidspunkt, at der er andre tiltag, der er vigtigere:

- Hvis man går på gaden eller sidder i en bus, så er der noget, der er vigtigere og meget mere effektivt end mundbind, og det er gode almindelige hygiejneregler. Vask dine hænder, hvis de er beskidte, og sprit dine hænder af, hvis du har rørt ved noget.

6. marts: Ikke dokumentation for forebyggelse

Blandt andet Statsminister Mette Frederiksen, rigspolitichef Thorkild Fogde og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm orienterer om situationen vedrørende COVID-19 og nye tiltag for at inddæmme smitte i Danmark på et pressemøde den 6. marts 2020. Der bliver ikke opfordret til mundbind eller masker. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Til pressemødet bliver Søren Brostrøm spurgt, om sundhedsmyndighederne anbefaler, at folk og særligt udsatte grupper begynder at gå med masker. Tilbage i marts svarer han, at det er han ikke overbevist om, at man skal.

- I forhold til ansigtsmasker så er der ikke dokumentation for, at det forebygger smitte. Så dét man ser i de asiatiske lande, som også er meget kulturelt og traditionelt præget – det er ikke vores anbefaling, at vi alle sammen skal gå rundt med ansigtsmaske.

- Vi anbefaler til gengæld håndsprit. Og jeg synes, det er meget glædeligt at se, hvordan håndsprit er alle steder i det offentlige rum (...) Så håndsprit og håndvask, det er vores anbefaling.

3. & 7. april: Kan give falsk tryghed

I april blev det blandt andet besluttet, at lave ensretning ved Søerne i København. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

pressemødet den 3. april siger Sundhedsstyrelsens direktør, at der stadig ikke er grund til at anbefale mundbind.

- Det kan give en falsk tryghed, hvis man i det offentlige rum går rundt med masker. Så vores anbefaling er for så vidt angår raske borgere i det offentlige rum stadig, at vi ikke kan se, at masker er beskyttende, siger Søren Brostrøm.

Den 7. april siger professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen til mediet TjekDet, at det indtil videre giver mere mening at lade være med at bruge maskerne, fordi de kan gøre mere skade end gavn.

- Jeg er bange for, at det vil give en falsk tryghedsfornemmelse. Det vigtige for mig er, at folk holder afstand, for hvis man gør det, kan jeg ikke se, at maskerne kan noget, som ikke kan opnås uden.

12. maj: For drastisk en anbefaling

På et pressemøde den 12. maj er holdningen til mundbind stadig lunken. Søren Brostrøm mener, at det er for drastisk en anbefaling i forhold til den relativt beskedne dokumenterede effekt.

- Vi har kigget meget nøje på dokumentationen for den generelle anbefaling for at bruge mundbind i det offentlige rum. Og vi har også drøftet det med vores kolleger i de andre nordiske lande. Og der er vi enige om, at vi ikke kan se, at der er så stærk en dokumentation for at komme ud med så drastisk en anbefaling, som at alle anvender mundbind i det offentlige rum.

- Vi har også sigte på, at de ting, vi indfører, og de anbefalinger og krav, vi stiller til befolkningen, skal være holdbare i det lange løb. Bæredygtige om man vil. Og det tror vi ikke, det vil være, i forhold til hvad vi vinder på det.

5. juni: WHO ændrer holdning til mundbind

FILE PHOTO: Director-General of the World Health Organization (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus speaks during a news conference in Geneva, Switzerland January 30, 2020. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

- Set i lyset af ny forskning anbefaler WHO, at regeringer bør opmuntre offentligheden til at bære mundbind på steder, hvor der er massespredning, og hvor social afstand er svært at overholde.

- For eksempel i offentlig transport, i forretninger eller andre steder med begrænset plads eller tætbefolkede områder, siger WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, under et pressemøde.

28. juli: Støtter ikke krav om mundbind nu og her

I slutningen af juli er smittetrykket lavt i Danmark, og derfor ser Søren Brostrøm ikke grund til at anbefale mundbind på daværende tidspunkt.

Han udelukker dog ikke, at det kan give mening at bruge ansigtsmasker på sigt.

- Hvis man snakker om, at vi alle sammen skal have mundbind på i det offentlige rum, om jeg skulle have haft mundbind på i morges, da jeg cyklede til DR, skal jeg have mundbind på, når jeg cykler over på min arbejdspplads, skal jeg have mundbind på, når jeg går ind ad døren på Sundhedsstyrelsen, hvor vi har implementeret afstandsanbefalingerne, så er svaret nej. Det giver ikke mening, det jeg lige har beskrevet i den nuværende situation, hvor vi har en meget lav smitte, siger Søren Brostrøm.

- Men kan det give mening på sigt, når vi rykker sammen i den offentlige trafik og i andre situationer? Det er selvfølgelig noget, vi skal vurdere, lydet det dog videre fra direktøren for Sundhedsstyrelsen.

31. juli: Anbefaler mundbind i myldretid

Sundhedsmyndighederne anbefaler nu brug af mundbind i kollektiv trafik i myldretiden i hele Danmark. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Det begynder så småt at nærme sig tiden, hvor danskerne vender tilbage på arbejde og uddannelse efter sommerferie.

Det betyder, at vi står mere tætpakket i den kollektive trafik. Det får Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til at anbefale mundbind i den travleste tid i busser, tog og på færger

- Vi anbefaler nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer og tager det på, hvis det er svært at holde afstand.

10. august: Krav om mundbind i flere kommuner

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm under pressebriefing om status for udviklingen i antallet af smittede i Danmark og EU i Eigtveds Pakhus i København mandag den 10. august 2020.. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Mandag den 10. august meddeler Transportministeriet, at det bliver et krav at bære mundbind i kommunerne Aarhus, Silkeborg, Odder, Horsens, Skanderborg og Favrskov på grund af en stigning i smitten.

Søren Brostrøm siger samme dag, at der hele tiden kommer nye ting til, og at mundbind altså er et af dem:

- Vi har løbende udvidet vores anbefalinger om brug af mundbind. Det er rigtigt, at vi har været på den tilbageholdende side på linje med vores kolleger i de nordiske lande i modsætning til for eksempel Sydeuropa og Storbritannien. De har også haft en anden epidemisituation, siger han og fortsætter:

- Nu begynder vi at se en opblussen. Vi ser nogle ting, hvor vi så tager det op af værktøjskassen og putter det ind. I mit verdensbillede er det rettidig omhu. Jeg tror, vores timing er relativt meget i øjet så vidt angår mundbind i forhold til den situation, vi står i nu.

12. august: Vi har fået mere viden

(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den 12. august er Søren Brostrøm i programmet 'Lippert' på TV2 News, hvor han siger, at myndighederne har fået mere viden om brugen af mundbind.

- Vi er blevet klogere. Hvis vi lægger brugen af mundbind oven i de generelle retningslinjer om at holde afstand og have god håndhygiejne, så giver det noget ekstra. Og der indrømmer jeg, at der var vi ikke i februar eller marts. Der havde vi ikke den viden, siger Søren Brostrøm.

15. august: Krav om mundbind i offentlig transport

Lørdag den 15. august, meldte Mette Frederiksen så ud, at mundbind bliver et krav i al offentlig trafik fra lørdag den 22. august.

- Vi indfører nu et krav om, at man i Danmark skal bære mundbind i den kollektive transport på alle tider af døgnet. Det har indtil nu været en anbefaling. Nu bliver det et krav. Og vi taler ikke myldretrafik, vi taler alle tidspunkter af døgnet. Det her krav træder i kraft om en uge.

Søren Riis Paludan er professor i virologi på Aarhus Universitet. Han mener, at det kan være en ret effektiv strategi med maskerne - i hvert fald hvis der er mange smittede, siger han:

- Hvis der er højt smittetryk, så vil der være mange af dem, der bærer mundbind, som er smittede, og dermed kan undgå at smitte videre.

Fakta om mundbind i offentlig trafik

  • Fra lørdag den 22. august bliver det obligatorisk at bruge mundbind i den kollektive trafik. Kravet gælder døgnet rundt.

  • Kravet gælder for hele den kollektive trafik, færger, fjernbusser, flextransport og taxi samt på stationer.

  • Kravet gælder for alle rejsende over 12 år.

  • Kravet gælder også ansatte med passagerkontakt.

  • Du kan vælge at bruge visir i stedet for mundbind.

  • Bærer du ikke mundbind, vil du blive bedt om at forlade transportmidlet. Gør man ikke det, vil politiet blive inddraget.Kilde: Sundheds- og ældreministeriet