Fra flest til færrest: Så mange pædagoger er der per børnehavebarn i din kommune

Der er store udsving i børnehavernes normeringer rundt om i landet.

Børnehavepædagogerne skal i gennemsnit holde øje med seks børn (Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix). (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Pædagogerne må løbe hurtigt i børnehaverne i Jammerbugt og Vesthimmerlands Kommune.

Det må være konklusionen på en ny landsdækkende opgørelse, som Danmarks Statistik har udgivet i dag.

Her fremgår det, at der i 2017 var 4,1 børnehavebarn per voksen på Langeland. Mens der i Jammerbugt Kommune var næsten dobbelt så mange, nemlig 7,7 børn i alderen 3-5 år per voksen.

BUPL: Oversigten er alarmerende

Den store forskel bekymrer Elisa Rimpler, der er formand for børne- og ungdomspædagogernes landsforbund, BUPL.

- Det er alarmerende, at vi kan se et danmarkskort, der næsten over hele linjen er meget rødt. Der er alt for mange børn til den enkelte pædagog. Det betyder jo, at vi ikke kan ikke løfte den store vigtige opgave det er at sikre trivsel og udvikling for alle børn.

Landsgennemsnittet er 6,2 børnehavebørn per voksen, ifølge Danmarks Statistik.

Minister glæder sig over undersøgelsen

Den landsdækkende undersøgelse er den første, som har medregnet normeringerne i samtlige af de danske daginstitutioner.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) glæder sig over, at man derved får et bedre indblik i kommunernes normeringer, skriver hun til Ritzau.

- Med den første landsdækkende statistik over kommunernes normering i dagtilbud er der et fælles udgangspunkt for at tage debatten lokalt. Et udgangspunkt, der kan bevæge debatten længere, fordi den ikke strander i at sammenligne pærer og bananer.

Som en del af finansloven har regeringen afsat en milliard kroner over de kommende fire år til at støtte udsatte børn med mere fagpersonale.

Den økonomiske indsprøjtning blev præsenteret i august og kommer efter flere år med nedskæringer på børneområdet, skriver Ritzau.